HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΕΝΦΙΑ 2024: Τα «ψιλά γράμματα» που κόβουν την έκπτωση


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε με επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ 2024 οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών που υπολείπονται κατά κάποιον τρόπο από κάποιες προϋποθέσεις που δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ το συγκεκριμένο αίτημα για την μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024 έγινε γιατί αυτό δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το μέτρο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2024 είναι:

 • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
 • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,
 • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να εκδοθεί απόφαση ως προς τα «ψιλά γράμματα» που πετάνε εκτός δικαιούχους της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024.

Ζητάει για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι άδικο κάποιος που μπορεί να μένει σε υψηλούς ορόφους να είναι απαραίτητο να ασφαλίζει το σπίτι του για πλημμύρα που δεν κινδυνεύει. Επίσης ζητάει να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ 2024 και από 10% να πάει 30% ώστε να δημιουργήσει συνθήκες μαζικής προσέλευσης στην ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων για να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Η ΠΟΜΙΔΑ χαιρετίζει από την πρώτη στιγμή την έκπτωση 10% από το ποσό ΕΝΦΙΑ των ασφαλισμένων κατοικιών ως μέτρο που το κύριο προσόν του είναι ότι δείχνει στους πολίτες τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία των περιουσιών τους. Παράλληλα επισημάναμε ότι η αδυναμία του είναι το χαμηλό ποσοστό έκπτωσης, και ζητούμε να αυξηθεί τουλάχιστον στο 30% ώστε να δημιουργήσει συνθήκες μαζικής προσέλευσης στην ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα, καθόσον η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί υπό συνθήκες απόλυτης φορολογικής συμμόρφωσης και αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Κράτος.

Όμως η προχθεσινή λειτουργεία της πλατφόρμας αποκάλυψε τα αφανή τα «ντεσού» της ρύθμισης αυτής. Η υποχρεωτική συμπερίληψη της πλημμύρας, ακόμη και για διαμερίσματα υψηλών ορόφων, το όριο των 900 ευρώ ανά τ.μ. από το οποίο πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων ο οποίος ανατρέπει κάθε υπολογισμό, είναι οι παράγοντες που αφήνουν σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών εκτός της έκπτωσης, πράγμα που δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε καν οι ασφαλιστές τους.

Βεβαίως τώρα που όλοι γνωρίζουν, οι ασφαλιζόμενοι αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα σπεύσουν να αναπροσαρμόσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στις προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής. Πλην όμως η εξαίρεση από την συμβολική, τις περισσότερες φορές μείωση, όλων όσων είναι ασφαλισμένοι για τα δύο πρώτα τρίμηνα εφαρμογής του νέου νόμου θα απογοητεύσει πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους επί δεκαετίες ιδιοκτήτες, πιστούς θιασώτες της ιδιωτικής ασφάλισης, δημιουργώντας αχρείαστο συναίσθημα αδικίας τους από την ακαμψία της προκείμενης ρύθμισης, και θα καταστήσει δύσπιστους όλους όσους σκέπτονται να ασφαλίσουν τώρα τις κατοικίες τους.

Για το λόγο αυτό ζητούμε να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση του 2023 όσοι υπολείπονται των παραπάνω προϋποθέσεων και με απόφασή σας να ισχύσουν οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

 • Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και
 • Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης».

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024

ενφια 2024 εκτυπωση, ΕΝΦΙΑ 2024, ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ 2024

Ο ΕΝΦΙΑ 2024 βγαίνει νωρίτερα φέτος και συγκεκριμένα τον Απρίλιο 2024, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η έκπτωση έως 10% για εκείνους που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους.

Οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ 2024 θα διατεθούν φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Πώς γίνεται η εκτύπωση ΕΝΦΙΑ 2024

Η εκτύπωση στον ΕΝΦΙΑ 2024, θα είναι η ίδια διαδικασία όπως κάθε χρόνο. Ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Αρχικά θα χρειαστείτε μόνο τους κωδικούς taxisnet.

 • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE (ΕΔΩ)
 • Κλικάρετε στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 • Κλικάρετε στην επιλογή «Πολίτες»
 • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή
 • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024 (όταν ανοίξει η πλατφόρμα)

Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε και έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος ή σε προηγούμενα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια