HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η Τουρκική βάση στην Ανταρκτική από τον Υποναύαρχο Σ. Κωνσταντινίδη την 26-2-24 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης


Για την Τουρκική βάση στην Ανταρκτική θα μιλήσει την Δευτέρα 26-2-2024 ο Υποναύαρχος ε.α. Συμεών Κωνσταντινίδης Π.Ν. στην Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.

Η Εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ναυτικής Αεροπορίας στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης στις 19:00 και όπως πάντα η είσοδος είναι Ελεύθερη.

O κ. Κωνσταντινίδης θα αναφερθεί στο γεγονός ότι η σήμερα Τουρκική σημαία κυματίζει στην Ανταρκτική χάρη σε Τούρκους ερευνητές σε επιστημονική αποστολή.  Ο υπουργός Επιστημών,  Φαρούκ Ουζλού  το 2017 αποκάλυψε θέμα εδαφικών διεκδικήσεων (και) στον Νότιο Πόλο! Μάλιστα, τις απίστευτες δηλώσεις, που δείχνουν -αν μη τι άλλο- τον ρόλο παγκόσμιας δύναμης που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία, επιχειρεί να τις θεμελιώσει, όπως φαίνεται, σε ένα ιστορικό έγγραφο.  Συγκεκριμένα, τον Πορτολάνο, τον περίφημο χάρτη του κόσμου που δημιούργησε ο ελληνικής καταγωγής (πλην εξωμότης) Πίρι Ρέις, ο περίφημος χαρτογράφος και θαλασσοπόρος του 15ου αιώνα. Έναν χάρτη που συμπεριελάμβανε στο κατώτερο τμήμα του, το 1513, και τμήματα της Ανταρκτικής. Αυτό το χάρτη  θέλουν να τον παρουσιάσουν  στο μουσείο, όπου εκτίθενται τα έγγραφα των κρατών που διεκδικούν κυριότητα της Ανταρκτικής.

Η Τουρκία αποτελεί από το 1995 μέλος της Συνθήκης της Ανταρκτικής (όπως και η Ελλάδα από το 1987), όμως έως τώρα δεν ήταν μεταξύ των επτά κρατών που εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις. Θα παρουσιαστούν οι 8 μέχρι σήμερα αποστολές της Τουρκίας στην Ανταρκτική αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της για  για μόνιμη παρουσία με την δημιουργία μεγάλης μόνιμης επιστημονικής βάσης. Τα υπόλοιπα στην ενδιαφέρουσα ομιλία του Υποναυάρχου κ. Συμεωνίδη την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια