HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Συνταξιούχοι: Οι αυξήσεις δεν φτάνουν ούτε για μια μάσκα την ημέρα…


Οι μισθοσυντήρητοι και, κυρίως, οι συνταξιούχοι είναι οι… στυλοβάτες της νέας οικονομική ευμάρειας, τουλάχιστον όπως την προβάλει η κυβέρνηση. («Ευμάρεια» όπως δηλαδή ονομάζει τα… δημοσιονομικά πλεονάσματα γα την αποπληρωθεί το δυσβάστακτο ελληνικό χρέος).

Πρόκειται για τα υποζύγια των φόρων, των χαμηλότερων του πληθωρισμού αυξήσεων στις αποδοχές τους, αλλά και των πρώτων θυμάτων της συρρίκνωσης του κοινωνικού μισθού.

Γιατί, αναμφίβολα, τα δημοσιονομικές «επιτυχίες», δηλαδή τα πλεονάσματα του 2,2% ή και υψηλότερα το χρόνο ως προς το ΑΕΠ, προέρχονται αποκλειστικά από τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Τόσο από την πλευρά των εσόδων (η ακρίβεια αθροίζει περισσότερα έσοδα από εμέσους φόρους, λόγω ονομαστικών ανατιμήσεων, κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης), όσο και από την πλευρά των δαπανών (μειωμένες δημόσιες δαπανάς σε Υγεία και Παιδεία, περιορισμένες αυξήσεις κ.α.).

Αναλυτικά:

1. Τόσο το 2023 όσο και φέτος οι συνταξιούχοι έλαβαν 2,5% μικρότερες αυξήσεις έναντι ακόμη και αυτού του επίσημου πληθωρισμού. Οι αυξήσεις ήταν 7,75% πέρυσι, με πληθωρισμό 9,6% και φέτος 3% με Δείκτη Τιμών στο +3,6%. Χώρια που 900.000 συνταξιούχοι πέρυσι και 750.000 φέτος δεν έλαβαν την παραμικρή αναπροσαρμογή λόγω της λεγάμενης «προσωπικής διαφοράς».

2. Για να μην αναφερθούμε στον πληθωρισμό των τροφίμων και των άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δαπανάται σχεδόν το σύνολο του εργατικού-συνταξιουχικού εισοδήματος, που στη διετία αυξήθηκαν κατά 35%.

3. Ταυτόχρονα, ενώ δόθηκαν ονομαστικές αυξήσεις από 11% (συντάξεις) έως και 20% (βασικοί μισθοί) την προηγούμενη διετία, η φορολογική κλίμακα έμεινε αναλλοίωτη. Έτσι, οι συντάξεις των 650 ευρώ το μήνα, οι οποίες ανήλθαν στα 720 ευρώ το μήνα φέτος, καθώς και οι κατώτατες απολαβές που ήταν 663 πριν δύο χρόνια (καθαρά 565 ευρώ ή 7.910 το χρόνο), έχουν ανέλθει πλέον στα 780 ευρώ (665 καθαρά), άνω του αφορολογήτου ορίου των 8.636 ευρώ και υπόκεινται, έτσι, σε φορολόγηση.

Συγκεκριμένα, η σύνταξη των 650 ευρώ έχει πάει στα 720 και το χρόνο, δηλαδή 8.640 ευρώ το χρόνο, ενώ ο βασικός μισθός των 780 ευρώ, καθαρά 665 ευρώ, αναφέρεται σαν ετήσιο εισόδημα 9.310 ευρώ.

Εκτός από τους έμμεσους φόρους, που γιγαντώνουν τα κρατικά έσοδα λόγω αύξησης των ονομαστικών τιμών επί των οποίων εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, και μέσω της άμεσης φορολογίας ένα μέρος των αυξησιών επιστρέφει και ενισχύει τα δημόσια ταμεία. Συμβάλλοντας έτσι στα δημόσια έσοδα και τα πλεονάσματα. Αντί μέσω του φορολογικού συστήματος να γίνει αναδιανομή υπέρ των αδυνάτων…

4. Οι συνταξιούχοι με απολαβές άνω των 1.400 ευρώ στην κύρια σύνταξης και 300 ευρώ στην επικουρική, πληρώνουν και δεύτερη φορολογία μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου-ΕΑΣ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όσοι είχαν μηνιαίες απολαβές κοντά στα 1.700 ευρώ μεικτά, με την αύξηση του 3% υπερέβησαν το όριο των 1.699 ευρώ οπότε τους παρακρατήθηκε ΕΑΣ 6%, έναντι 3% πέρυσι (μεικτή σύνταξη κάτω των 1.700 ευρώ). Άρα, είχαν μείωση αποδοχών λόγω της ποσοστιαίες… αύξησης φέτος.

«Η εφορία και η Εισφορά Αλληλεγγύης εξάντλησε ακόμη και αυτή, την κατώτερη του πληθωρισμού, αύξηση για φέτος», σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Αντώνη Μπιρμπιλή. Έτσι, η «ημερήσια αύξηση δεν φτάνει ούτε για μια ασφαλή μάσκα που χρησιμοποιούμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την προστασία από τον κορονοϊό και την γρίπη. Δεν μιλάω καν για το κόστος του εισιτήριου…» σχολιάζει πικρόχολα ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων.

5. Προκειμένου να ελαφρύνει το έμμεσο εργατικό κόστος η κυβέρνηση κατήργησε, χωρίς αντικατάσταση-αναπλήρωση, την στεγαστική εισφορά (παλαιότερα υπέρ Εργατικής Εστίας και τώρα υπέρ ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ). Έτσι οι άστεγοι εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι δεν έχουν στεγαστική συνδρομή, ενόσω καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια είναι απλησίαστα.

6. Ενώ οι συνταξιούχοι πληρώνουν εισφορά Υγείας 6% τόσο επί της κύριας όσο και επί της επικουρικής σύνταξης (από 4% μόνο στην κύρια μέχρι το 2015), η κυβέρνηση τους καλεί αφενός να πληρώσουν ακριβότερα τη φαρμακευτική τους αγωγή (μέσω του τρικ της διπλής τιμής των σκεπασμάτων, τόσο της ασφαλιστικής όσο και λιανικής πώλησης στο φαρμακείο), όσο και να υποβληθούν σε «νόμιμο» φακελάκι έως και 2.000 ευρώ για απογευματινές εγχειρήσεις στο ΕΣΥ από ιατρούς-δημοσίους υπαλλήλους…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια