HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τέμπη: Πώς ο Άρειος Πάγος άλλαξε... τροχιά μετά τις καταγγελίες για συγκάλυψη


Και πριν αλέκτορα... φωνήσαι, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που σε κοινή ανακοίνωση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρακτήριζαν «ψεύδη, που στρέφονται κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της», τις καταγγελίες της Μαρίας Καρυστιανού και άλλων γονέων, που έχασαν παιδιά στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών και μίλησαν για αδιαφορία και πλημμέλειες στη δικαστική αντιμετώπιση της «τραγωδίας των Τεμπών», άλλαξε γραμμή πλεύσης!

Σε ανακοίνωσή της, που μάλιστα συμπίπτει με τον ένα χρόνο από το πολύνεκρο έγκλημα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γνωστοποιεί ότι, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, να συνεχιστεί η ανάκριση, για την υπόθεση, προκειμένου, όπως αναφέρει «να δοθούν απαντήσεις σε κάθε ισχυρισμό και καταγγελία που έχει προβληθεί από συγγενείς θυμάτων ή τους συνηγόρους τους».

Συμπτωματικά (;) η ανακοίνωση της ανώτατης Εισαγγελέα, που διατάσσει περαιτέρω έρευνα, έρχεται λίγες ημέρες, μετά την απόφαση 49 δικαστών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που μαζί με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρέθηκαν σε φιλοκυβερνητική τροχιά και κατά πλειοψηφία πήραν θέση απέναντι σε ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, που καταδίκασε τη χώρα μας, για το κράτος δικαίου!

Συμπτωματικά (;) επίσης, η παραγγελία της κ. Αδειλίνη έρχεται λίγες ημέρες, μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση των νέων Ποινικών Κωδίκων, ο οποίος ουσιαστικά παρενέβη στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς προανήγγειλε τον προσδιορισμό της δίκης για τα Τέμπη, για τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν ουσιαστικά ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση, με κατηγορουμένους να μην έχουν ακόμη ούτε καν απολογηθεί.

Συμπτωματικά (;) η ανακοίνωση της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για τη συνέχιση της έρευνας, με την οποία όπως αναφέρει ζητείται να δοθούν απαντήσεις σε κάθε ισχυρισμό και καταγγελία που έχει προβληθεί από συγγενείς θυμάτων ή τους συνηγόρους τους, έρχεται μετά τη συλλογή περισσότερων από 700.000 υπογραφών, για το έγκλημα στα Τέμπη!
Όπως αναφέρει η ανώτατη εισαγγελέας «στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ανάκριση θα ολοκληρωθεί χωρίς αμφιβολίες ως προς την πληρότητα της διαδικασίας».

Ενώ επισημαίνει διαμαρτυρίες και καταγγελίες που έχουν εκφραστεί από συγγενείς θυμάτων, επισημαίνοντας ανεπάρκεια στην εξέταση ορισμένων αποδεικτικών στοιχείων, αμέλεια σε ανακριτικές ενέργειες και ακόμα την υπόνοια συγκάλυψης ευθυνών από τη δικαιοσύνη.

Αναλυτικά:

«Η παραγγελία προς την Εισαγγελέα

Προς την κα Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1706/1-3-2023 έγγραφο-παραγγελία μας σας αναθέσαμε την ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου της υπόθεσης των Τεμπών, σύμφωνα με το άρθρο 32 εδαφ. α΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Είναι αδιαμφισβήτητες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τις οποίες εδώ και ένα έτος καταβάλλουν οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τη διερεύνηση σε βάθος και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο του ως άνω εγκλήματος, μη φειδόμενες χρόνου και μόχθου, όπως άλλωστε οφείλουμε, ώστε να επιτευχθεί ο εντοπισμός όλων των υπαιτίων και η παραπομπή τους σε δίκη σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, στόχος στον οποίο αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά, αλλά ο οποίος επ’ ουδενί δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε και μπορεί να αντιστρατεύεται την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης, οδηγώντας σε συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες ή αποκλείοντας άλλες, τυχόν επιβεβλημένες για την ανεύρεση της αλήθειας.

Οι ασκούντες το λειτούργημα του συνηγόρου της υποστήριξης της κατηγορίας ή της υπεράσπισης στην υπόθεση αυτή αλλά και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ποτέ άλλοτε στη δικαστική μας ιστορία δεν επιτεύχθηκε κάτι ανάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε αυτή η λειτουργία της δικαιοσύνης να είναι αυτονόητη και συνήθης και όχι εξαιρετική.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, όπως σας είναι γνωστό, σας έχουμε διαβιβάσει αμελλητί κάθε υπόμνημα και αίτημα συγγενών θυμάτων που μας υποβλήθηκε, συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών τους για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κλπ, που άλλωστε έχουν υποβληθεί αυτοτελώς και σε σας και στον Εφέτη Ανακριτή, προκειμένου να διερευνηθούν, έχετε δε προβεί, όπως γνωρίζουμε, στις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες.

Παρά τα ανωτέρω όμως, διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου.

Κατόπιν αυτών επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια