HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πότε γιορτάζει ο Θοδωρής


Μία μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος, όπου γιορτάζει το όνομα Θεόδωρος και Θεοδώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η εκκησία τιμά την μνήμη του κάθε χρόνο στις 17 Φεβρουαρίου αλλά και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών. Διευκρινίζεται πως φέτος 17 Φεβρουαρίου πέφτει ημέρα Σάββατο, ενώ στις 23 Μαρτίου 2024 εορτάζεται η ανάμνηση θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα ονόματα: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Τεό, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα

Η πιθανή ετυμολογία του ονόματος έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, καθώς σημαίνει «δώρο του Θεού». Προέρχεται από τις λέξεις «Θεός» και «δώρον» που σημαίνουν «αυτός που άρχει, που εξουσιάζει, το υπέρτατο ον και ό,τι προσφέρεται ως δείγμα φιλίας, χάρισμα».

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων

Καταγόταν από την Αμάσεια του Πόντου και υπηρετούσε στο Τάγμα των Τηρώνων (νεοσυλλέκτων) του ρωμαϊκού στρατού, γι’ αυτό του αποδόθηκε το προσωνύμιο Τήρων, που τον συνοδεύει για να τον διαφοροποιεί από τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη. Έζησε την εποχή του Διοκλητιανού (284-305) και μαρτύρησε μετά από φρικτά βασανιστήρια, επειδή είχε κάψει ένα είδωλο και τον ναό της Ρέας.

Σύμφωνα με την παράδοση, συνδέεται με πολλά θαύμα, με πιο γνωστό το «θαύμα των κολλύβων», το οποίο τιμά η εκκλησία κάθε χρόνο το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας τον Νηστειών. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων είναι πολιούχος της Ορεστιάδας και του Βρινδησίου (ιταλιστί Μπρίντιζι).

Το θαύμα των κολλύβων

Όταν ανέβηκε στο θρόνο του Βυζαντίου, ο Ιουλιανός εκδίωξε τους χριστιανούς και . γνωρίζοντας για τη νηστεία την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, απέσυρε από την πόλη τα τρόφιμα που ήταν νηστίσιμα, υποχρεώνοντάς τους να μείνουν νηστικοί.

Τότε εμφανίστηκε μπροστά στον αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιο, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και του είπε «κανένας Χριστιανός να μην αγοράσει τίποτα απ’ όσα πουλιούνται, διότι είναι μιασμένα, αφού με εντολή του βασιλιά έχουν μολυνθεί από αίμα ειδωλόθυτων ζώων, και αναπλήρωσε τις ελλείψεις αυτών, χορηγώντας κόλλυβα». Ο Ευδόξιος εκπλήρωσε το θέλημα του Αγίου κι έτσι ματαιώθηκε ο σκοπός του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα, που Εκκλησία τον ονόμασε Παραβάτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια