HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Άγιος Βαλεντίνος: Τμήμα από τα λείψανά του βρίσκονται στη Μυτιλήνη


Τμήμα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκονται στη Μυτιλήνη, στην πρωτεύουσα της Λέσβου, και φυλάσσονται στην καθολική εκκλησία της Φραγκοκλησιάς στην κεντρική αγορά της πόλης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις 14 Φεβρουαρίου 273 μ.Χ. ο Άγιος Βαλεντίνος σφαγιάστηκε και τα λείψανά του θάφτηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας στη Ρώμη. Από εκεί, τα ξανασυναντάμε το 1815 που πιστοποιούνται ότι είναι του Αγίου Βαλεντίνου και μέρος αυτών δωρήθηκε σε ευγενή στη Μυτιλήνη. Tο 1907 δωρίστηκαν στην Καθολική Εκκλησία. Τα λείψανα ξεχάστηκαν και το 1990 ο τελευταίος μοναχός της Φραγκοκλησιάς τα μετέφερε με άκρα μυστικότητα στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου επέστρεψαν στη Μυτιλήνη το 2014 , αφού ανακαινίσθηκε ο καθολικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάθε χρόνο τελείται λειτουργία και λιτανεία στους δρόμους της πόλης.


Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στν Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μίλβιο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496 μ.Χ.. Τα λείψανά του κρατήθηκαν στην Εκκλησία και Κατακόμβες του Αγίου Βαλεντίνου (Catacombe di San Valentino), η οποία παρέμεινε σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασσέντε (Αγίας Πραξήδης) στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ'.

Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης, ενώ άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία της οδού Ουάιτφραϊαρ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Αυτός ο χώρος αποτελεί δημοφιλή χώρο προσκηνύματος, ιδιαίτερα στις 14 Φεβρουαρίου, για αυτούς που ψάχνουν για αγάπη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζακ Μπ. Όρατς του Πανεπιστημίου του Κάνσας, ο Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, όπως και ο Άγιος Βαλεντίνος του Τέρνι, είναι «αφηρημένοι των πράξεων των δύο αγίων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε μοναστήρι στην Ευρώπη».

Στην Αγγλικανική και στις Λουθηρανικές Εκκλησίες, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Το 1969 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αφαίρεσε από το Γενικό Ρωμαιοκαθολικό Ημερολόγιο, αφήνοντας τον λειτουργικό εορτασμό του στα τοπικά ημερολόγια, παρ' όλο που η χρήση των - προ του 1970 - ημερολογίων επιτρέπεται. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αναγνωρίζει ως άγιο και τον αναφέρει στη καταχώριση της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρωμαιοκαθολική Μαρτυρολογία.

Το πτώμα του Άγιου Βαλεντίνου τάφηκε το έτος 270 στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Έκτοτε, παρέμενε άγνωστο το που βρίσκονταν τα λείψανα, μέχρι που ο τάφος αποκαλύφθηκε το 1815 και το λείψανο δωρήθηκε σε ιερέα. Στη συνέχεια, τα ίχνη των λειψάνων χάνονται και επανεμφανίζονται το 1907 στη Μυτιλήνη. Από τότε, τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου αναπαύονταν στην Καθολική Εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Η επόμενη «αλλαγή» έγινε το 1990, οπότε και τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, Φραγκισκανό μοναχό πατέρα Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη. Τότε, τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου πατέρα Γαβριήλ Ριγκέτο και παρεδόθησαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια