HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι μεγάλοι «χαμένοι» στα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου - Έπαιξαν κι έχασαν


Έρχονται σοβαρές μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο καθώς συνεχώς μειώνεται η τιμή στο ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά βέβαια παραμένει μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, με τιμή (75,24 ευρώ), πίσω από την Ιρλανδία (85,5 ευρώ) και την Ιταλία (90 ευρώ), που κατέχει σταθερά πλέον την πρώτη θέση.

Προβλέπονται όμως, σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος λιανικής για τον Μάρτιο, ακόμα και σε περίπτωση που η τάση παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή εκκαθάρισης (ΤΕΑ) για την προηγούμενη εβδομάδα (12-18 Φεβρουαρίου) υποχώρησε κατά 9,97%, ο λόγος ήταν τα χαμηλά φορτία, οι ενισχυμένες ΑΠΕ και οι χαμηλές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχαν ισχυρή παραγωγή και μάλιστα καταγράφηκε ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν σημαντικό ποσοστό της ζήτησης, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πώς θα κινηθούν οι τιμές τον Μάρτιο στα τιμολόγια ρεύματος

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν στα 93 ευρώ/MWh. Τώρα είναι στα 75,24 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος για εξάμηνη διάρκεια στα 9 λεπτά ανά kWh και για δωδεκάμηνη διάρκεια στα 10-11 λεπτά ανά kWh.

Η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα ενεργοποιεί τον μηχανισμό διακύμανσης που προβλέπεται από τη φόρμουλα διαμόρφωσης της χρέωσης ανά κιλοβατώρα στα ειδικά τιμολόγια, ο οποίος ισχύει για έξι μήνες από τον Δεκέμβριο.

Παραδείγματος χάρη, η ΔΕΗ έχει θέσει ως όριο τιμής στα 85 ευρώ ανά MWh στο πράσινο τιμολόγιό της. Αυτό σημαίνει ότι εάν η χονδρεμπορική τιμή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα τον Φεβρουάριο, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα θα κυμανθεί γύρω στα 9-10 λεπτά.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Πολλοί ήταν οι καταναλωτές που επέλεξαν το μπλε τιμολόγιο, το οποίο ήταν και σταθερό. Ο λόγος ήταν για να ξέρουν τι θα πληρώσουν για ένα χρόνο, τώρα όμως είναι οι μεγάλοι χαμένοι γιατί οι τιμές ρεύματος μειώνονται.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι αυτοί που «ψήφισαν» το αουτσάιντερ και επέλεξαν το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος, καθώς εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ ανά MWh, αυτό θα «επιβραβεύσει» αφού πήραν το ρίσκο με την διακύμανση».

Η πλειοψηφία φυσικά που επέλεξε να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, αν οι τιμές μειώνονται, τότε θα πληρώνουν και λιγότερα λεφτά για το ρεύμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια