HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Νέα ντοκουμέντα για τους live βασανισμούς: Ο «πόλεμος» των αρχηγών στο YouTube


Νέα ντοκουμέντα από κατά παραγγελία εξευτελισμούς σε ζωντανή μετάδοση, με θύματα έναν νεαρό και μία νεαρή με νοητική υστέρηση, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι εικόνες προέρχονται από το στούντιο του γνωστού Youtuber, ο οποίος συνελήφθη για εμπορία ανθρώπων και πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος αδύναμων ανθρώπων. Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται άντρας να πιάνει επιμόνως και για αρκετά δευτερόλεπτα το στήθος κοπέλας με νοητική υστέρηση μπροστά στην κάμερα, γελώντας επιδεικτικά.

YOUTUBER1 667ff

Στη δεύτερη φωτογραφία ευάλωτος νεαρός εμφανίζεται να φιλάει το στήθος άντρα και πάλι για τις «ανάγκες» της εκπομπής και του «φιλοθεάμονος» κοινού.

YOUTUBER2 73711

Από τα ντοκουμέντα είναι ευκρινές ότι οι δύο Youtubers που συνελήφθησαν, ο πρώτος τον περασμένο Νοέμβριο και ο δεύτερος πριν από λίγες ημέρες, δεν είναι οι μόνοι που συμμετείχαν στους εξευτελισμούς ατόμων με νοητική υστέρηση. Ωστόσο, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι συνέλαβαν τις δύο «κεφαλές» των live βασανισμών. Τα δύο άτομα που έκαναν «επάγγελμα» τις εκπομπές αυτού του είδους, αντιγράφοντας «μοντέλα» από το εξωτερικό, τα οποία φέρονται -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – να οργάνωσαν και να συντόνισαν την παραγωγή του αποτροπιαστικού περιεχομένου.

Μάλιστα, ο 42χρονος Youtuber που συνελήφθη τον Νοέμβριο φαίνεται ότι ήταν και είναι σε «πόλεμο» με τον 36χρονο «αρχηγό» που συνελήφθη προ ημερών. Προκύπτει μάλιστα ότι οι δυο τους ανταγωνίζονταν για το ποιος θα έχει τους περισσότερους ακολούθους και τα περισσότερα donations (δωρεές), δηλαδή τα περισσότερα έσοδα. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι υπήρχαν άτομα με νοητική υστέρηση που αρχικά πρωταγωνιστούσαν στις εκπομπές του ενός και στη συνέχεια «μετακόμισαν» στην εκπομπή του άλλου.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πάντως ότι ο «πόλεμος» μεταξύ τους θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για την άντληση κρίσιμων στοιχείων για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις των live βασανισμών. Και αυτό διότι εμφανίζονται άτομα από το περιβάλλον τους που φαίνεται ότι γνωρίζουν πολλά για τη δράση τους, καθώς αναφέρουν ότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες σε εγκληματικές πράξεις. Σύμφωνα πάντως με την ΕΛ.ΑΣ., ο κύκλος της έρευνας δεν έχει κλείσει. Εκτιμάται ότι συνολικά οι κατηγορούμενοι από τις δύο υποθέσεις, του 42χρονου και του 36χρονου, θα ξεπεράσουν στο τέλος τους 30. Και αυτό διότι θα κατηγορηθούν και οι «δωρητές» που πλήρωναν για να δουν κακοποιήσεις, όπως και άτομα που εμφανίζονται σε βίντεο να έχουν συμμετοχή στις κακοποιήσεις με φυσική παρουσία.

Όπως αποκάλυψε το iEidiseis, για την υπόθεση του Νοεμβρίου με τη σύλληψη του 42χρονου, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί συνολικά 21 άτομα.

Τα στοιχεία σε βάρος τους θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη που θα κρίνει πότε και εάν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους. Οι κατηγορίες από την ΕΛ.ΑΣ. είναι συνέργεια στα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ο 42χρονος (συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων και σωματικές βλάβες, εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Πρόθεση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ήταν από το Νοέμβριο να σχηματιστεί μία ογκώδης δικογραφία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο ως κατηγορούμενο τον Youtuber αλλά και τους «δωρητές» που είχαν δώσει τα περίφημα «donates» (φιλοδωρήματα). Ωστόσο, το γεγονός ότι βασανίζονταν άνθρωποι δεν άφηνε περιθώρια καθυστερήσεων στην αστυνομική επέμβαση. Έτσι, προκρίθηκε ως λύση να συλληφθεί ο 42χρονος και να συνεχιστεί σε δεύτερο χρόνο η έρευνα για τους χρηματοδότες.

Σημειώνεται ότι από την άρση του απορρήτου για τους λογαριασμούς του 42χρονου οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ο Youtuber είχε λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη δραστηριότητά του στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και με την περίπτωση του 35χρονου «αρχηγού». Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι σε δεύτερο χρόνο θα γίνει έρευνα για να ταυτοποιηθούν τα άτομα που έκαναν «δωρεές» με σκοπό την εκπλήρωση κακοποιητικών απαιτήσεων. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο «αρχηγός» φέρεται να είχε σημαντικά έσοδα. Μάλιστα, σε συνεντεύξεις του ο ίδιος ανέφερε ότι βοηθούσε οικονομικά τους «πρωταγωνιστές» των βίντεό του και ότι τους έβγαζε έξω συχνά για διασκέδαση.

Στην περίπτωση που καταστούν κατηγορούμενοι «δωρητές» θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Σε βάρος του 35χρονου ασκήθηκε χθες δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπορία ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και σε βαθμό πλημμελήματος για σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων ανθρώπων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν έπεσε κανείς θύμα εκμετάλλευσης, καθώς υπήρχε συναίνεση. Επίσης, φέρεται να αμφισβητεί εάν πρόκειται για άτομα με νοητική υστέρηση.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια