HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κατώτατος μισθός: Κατατίθεται σήμερα η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση από 1η Απριλίου


Σήμερα θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα υπάρξει η σχετική απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί, όπως έχει προαναγγελθεί, από την 1η Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου στην ΕΡΤ, η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

«Είναι μια πρόταση από Χ ως Ψ τοις εκατό. Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5% καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12%» είπε η κυρία Μιχαηλίδου αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

Μάλιστα, η υπουργός τόνισε πως η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη Τετάρτη, με βάση την εισήγηση της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας, είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Προαναγγελία Χατζηδάκη για την αύξηση κατώτατου μισθού με τον αριθμό «8» μπροστά

Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% έως 5%. Όπως είπε ο κατώτατος μισθός θα ξεκινάει από το αριθμό «8» και «την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ακριβές ύψος του».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο διαφορετικές ανάγκες: Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων», δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει αυτές τις ανάγκες μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ. Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Πριν την τελευταία αύξηση ήμασταν στην 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια