HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η απόφαση για τα ανοιχτά μαγαζιά την Καθαρά Δευτέρα 2024


Στις 18 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα και ακόμα αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση για το τι θα ισχύει τελικά με ανοιχτά μαγαζί και σούπερ μάρκετ. Πάντως, ως είθισται, το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Πέρσι, ανέφερε:

«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων διευκρινίζει μετά από σειρά ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί ότι τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί τα σαρακοστιανά εδέσματα».

Τονίζεται ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι επίσημη αργία, ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, συνήθως τα περισσότερα είναι κλειστά την Καθαρά Δευτέρα, ίσως με κάποιες εξαιρέσεις (σε τουριστικές περιοχές). Παρόλα αυτά, σύμφωνα με περσινή ανακοίνωση από το Εκτός από την ΓΣΕΕ και ο «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Η ΕΝΩΣΗ» ενημερώνει ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Καθαρά Δευτέρα 2024: Το ωράριο σε Βαρβάκειο και λαϊκές αγορές

 • Βαρβάκειος αγορά (21:00 βράδυ Κυριακής μέχρι αργά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας)
 • Αγορά του Ρέντη (Από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας)
 • Λαϊκές αγορές: Λειτουργούν κανονικά όπου υπάρχουν

Τι ισχύει για εμπορικά καταστήματα

Ειδικά για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή, σύμφωνα με το νόμο 4177/2013 (Α’ 173), όπως διαμορφώθηκε με την προσθήκη του άρθρου 15Α , παρ. 1γ. (άρθρ.18, ν. 5019/2023), ισχύουν για την Καθαρά Δευτέρα τα παρακάτω:

«Άρθρο 15Α

Ωράριο εμπορικών καταστημάτων και Εξουσιοδοτική διάταξη

1. Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, από τις 6:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, σύμφωνα με το άρθρο 16, εκτός από ημέρες αργίας όπου συμπεριλαμβάνεται μέσα και η Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή).

2. Τα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι τα εξής:

 • α) καταστήματα εστίασης παντός είδους,
 • β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μικρές αγορές («mini markets») συνεχούς λειτουργίας,
 • γ) φωτογραφεία,
 • δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,
 • ε) ξενοδοχεία,
 • στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,
 • ζ) ανθοπωλεία,
 • η) πρατήρια υγρών καυσίμων,
 • θ) περίπτερα,
 • ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,
 • ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους,
 • ιβ) γραφεία τελετών.

3. Στις περιοχές τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπου παρουσιάζεται αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση επιτρέπεται επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δήμου ή των Δήμων στους οποίους υπάγεται διοικητικά η περιοχή, ή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για περιοχές που ανήκουν σε χερσαία ζώνη λιμένα ή του Υπουργού Τουρισμού για περιοχές που ανήκουν στην χερσαία ζώνη τουριστικού λιμένα, η λειτουργία όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, των εξής καταστημάτων:

 • α) αρτοποιεία
 • β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής
 • γ) κρεοπωλεία
 • δ) ιχθυοπωλεία
 • ε) υπεραγορές (super-markets)
 • στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014.».

Κατά συνέπεια των ανωτέρω δεν επιτρέπεται την Καθαρά Δευτέρα η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή, πλην των ειδικών περιπτώσεων που ρητά αναφέρονται παραπάνω.

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (διότι περιλαμβάνεται στις άνω ρητά αναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις) τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια