HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Απογευματινά χειρουργεία και συμμετοχή στα φάρμακα «σπάνε» τα συμβόλαια Υγείας ασφαλισμένων - Δημοσίου


Οι συνταξιούχοι όχι μόνο πληρώνουν υψηλότερες, αναλογικά, εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ αλλά, ως οι βασικοί λήπτες των υπηρεσιών Υγείας, καλούνται να πληρώσουν επιπλέον τόσο τη αυξημένη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσο και τα… απογευματινά χειρουργεία.

Από το 2015 οι συνταξιούχοι καταβάλλουν εισφορές 6% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) τόσο από την κύρια όσο και την επικουρική, από 4% μέχρι τότε και μόνο στην κύρια σύνταξη.

Αντιθέτως, η εργασία των μισθωτών (εν ενεργεία) επιβαρύνεται με 7,1%, αλλά το 4,55% αφορά την επιχείρηση και μόνο το 2,55% τον εργαζόμενο.

Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και οι εργοδότες των μισθωτών που εισφέρουν στον ΕΟΠΥΥ το 7,1% επί των μεικτών αποδοχών τους (κατανεμημένο σε μισθωτούς και επιχείρηση), πληρώνουν ακόμη λιγότερα. Στη α’ ασφαλιστική κλάση (χαμηλότερη) ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας πληρώνει 62,4 ευρώ το μήνα. Και μόνο για 12 μήνες, έναντι 14 μηνών του μισθωτού-υπαλλήλου (τους).

Κατ αυτόν τον τρόπο, οι συνταξιούχοι αναδεικνύονται οι οικονομικοί χορηγοί του νοσηλευτικού και ιατροφαρμακευτικού συστήματος, στο βαθμό που ο ΕΟΠΥΥ, που εισπράττει τις εισφορές, χρηματοδοτεί να νοσοκομεία και αποζημιώνει ιατρούς και φαρμακεία για τις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, αυτοί οι κύριοι λήπτες υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι καταβάλουν και τις υψηλότερες εισφορές υπέρ του δημοσίου συστήματος, καλούνται να συμμετάσχουν και στην κάλυψη του κόστους που συνεπάγεται η προτεινόμενη από την κυβέρνηση… ιδιωτικοποίησή του.

-Οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν ένα διαφορετικό φαρμακευτικό σκεύασμα από το φθηνότερο γενόσημο, ακόμη και εάν πρόκειται για ένα άλλο «ακριβότερο» γενόσημο ή αγοράσουν ένα σκεύασμα για το οποίο έληξε η πατέντα (off patents), καλούνται να καταβάλουν, εκτός της συμμετοχής του 25%, και τη διαφορά μεταξύ «ασφαλιστικής» και της λιανικής τιμής πώλησης (από τα φαρμακεία). Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος συμμετοχής ξεπερνά έτσι το 35% ή 40%, καίτοι μετά το σχετικό θόρυβο το υπουργείο Υγείας έθεσε πλαφόν τα 3 ευρώ μεταξύ «ασφαλιστική» και «λιανικής» τιμής…

-Υπάρχει ο αντίλογος «γιατί να καταλήξουν σε ένα διαφορετικό σκεύασμα;»

α) Μπορεί κάποιος θα κάνει μια κούρα με ένα γενόσημο και, σε κάποια περίοδο να εμφανιστεί ένα ακόμη φθηνότερο γενόσημο. Ο ιατρός και ασθενώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν μια επιτυχημένη θεραπεία και καλείται ο ασφαλισμένος να την… πληρώσει ακριβά…

β) Κάθε σκεύασμα, εκτός από τη δραστική ουσία που αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ, περιέχει και άλλες «καλύψεις». Ας πούμε την σταδιακή απελευθέρωση της δραστικής ουσίας για ομοιόμορφη κάλυψη μεταξύ των δόσεων. Αυτή η λειτουργία φαίνεται να μην καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ….

-Καίτοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αδρά ασφαλιστικές εισφορές, λόγω πανδημίας και ελλιπούς στελέχωσης των νοσοκομείων, δημιουργήθηκε μια λίστα έως 150.000 τακτικών χειρουργείων. Προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτά τα προγραμματισμένα-μη επείγοντα ραντεβού, το υπουργείο Υγείας νομοθετεί ώστε το κόστος να… μεταφερθεί στους ασφαλισμένους. Να πληρώσουν εκ νέου κάτι που ήδη αγόρασαν μέσω της ασφάλισής τους στον ΕΟΠΥΥ.

Εάν αυτό συνέβαινε με μια οποιοδήποτε ασφαλιστική εταιρεία, που πούλησε συγκεκριμένο πρόγραμμα υγείας με νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά αθέτησε το συμβόλαιό της, είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος θα έβρισκε το δίκαιο του με μια απλή προσφυγή στο Πρωτοδικείο.

Τώρα, καλούνται οι ασφαλισμένοι από την κυβέρνηση (σ.σ. κυρίως οι συνταξιούχοι λόγω ηλικίας) που θέλουν να προσδιορίσουν ένα ραντεβού για ένα χειρουργείο (π.χ. από καταρράκτη μέχρι ορθοπεδική κλινική), να καταβάλουν εξ ιδίων από 300 έως 2.000 ευρώ προκειμένου να «ενεργοποιηθεί» η ασφάλισή τους. Την οποία, κατά τα λοιπά, πληρώνουν αγόγγυστα για 40 ή 50 και περισσότερα χρόνια…

«Στον τομέα της Υγείας, καίτοι πληρώνουμε εισφορές 6% τόσο στις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις, με το τέχνασμα της «ασφαλιστικής τιμής» των σκευασμάτων, αυξήθηκε η συμμετοχή μας στα φάρμακα από το επίσημο 25%, σε 35% και 40%, ενώ περισσότεροι από 150.000 ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι, αναμένουν στις λίστες για ένα χειρουργείο…» αναφέρει σχετικά η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων σε επιστολή της προς την πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πλην εις μάτην… Θα κληθούν να πληρώσουν το επίσημο «φακελάκι» εάν θέλουν την υγεία τους…


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια