HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μάχη θηρίων: Φάλαινα όρκα σκοτώνει για πρώτη φορά μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία (Βίντεο)


Όταν μιλάμε για το κορυφαίο θηρευτή των ωκεανών, τότε όλοι σκεφτόμαστε τον μεγάλο λευκό καρχαρία. Όμως φαίνεται πως κάποιος τόλμησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και μάλιστα επικράτησε σε μια μάχη μέχρι θανάτου.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει το National Geographic, μια φάλαινα Όρκα εθεάθη να επιτίθεται, να σκοτώνει και να τρώει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

Οι Όρκες είναι γνωστό πως συνεργάζονται για να πιάσουν μεγάλα θηράματα, όπως θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες, αλλά και άλλες φάλαινες και καρχαρίες. Κυνηγώντας σε ομάδες περικυκλώνουν το θήραμά τους και χρησιμοποιούν σε συνδυασμό την ευφυία και τη δύναμή τους για να επιτεθούν.

Όμως στα ανοικτά των ακτών του κόλπου Mossel στη Νότια Αφρική, οι κανόνες ανατράπηκαν. Πρωταγωνιστής ήταν ο Starboard, μια φάλαινα όρκα που συνήθως κυνηγάει με μια άλλα αρσενική όρκα της περιοχής, που οι ερευνητές την έχουν ονομάσει Port.

Στο βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα και αναλύθηκε από ειδικούς, ο Starboard εμφανίζεται να σκοτώνει έναν έφηβο μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους 2,4 μέτρων και εν συνεχεία να αφαιρεί το συκώτι του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η Όρκα πέρασε μάλιστα μπροστά από το σκάφος του εικονολήπτη με το λάφυρο στο στόμα της.

Ειδικοί που μίλησαν στο National Geographic ανέφεραν πως η νίκη και η αλλαγή τακτικής του Starboard αποτελεί ένα πολύ κακό νέο για τους καρχαρίες. Μετά την επικράτηση στην τιτανομαχία, η οποία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023, έχει παρατηρηθεί πως οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες αποχώρησαν προσωρινά από την περιοχή και επέστρεψαν κάποιο καιρό αργότερο, αλλά σε μικρότερους αριθμούς.

Παρόμοιες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν μετά από επιθέσεις φαλαινών σε καρχαρίες. Αν και η υπεραλίευση αποτελεί προφανώς τη μεγαλύτερη απειλή για τους πληθυσμούς των καρχαριών οι Όρκες, ο Starboard και ο Port, έχουν ενισχύσει την πίεση στους μεγάλους θηρευτές των ωκεανών.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια