HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Nεό χάπι αδυνατίσματος πιο αποτελεσματικό και με λιγότερες παρενέργειες από το Ozempic


Η χρήση των ενέσιμων φαρμάκων Ozempic και Wegovy - που ουσιαστικά αποτελούν θεραπεία για τον διαβήτη - αλλά χρησιμοποιούνται από μερίδα ανθρώπων για απώλεια βάρους (για αυτό είναι σε έλλειψη από τα φαρμακεία) σε λίγο καιρό θα θεωρείται παρωχημένη καθώς ένα χάπι που, επί του παρόντος, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες παρενέργειες.

Πρόκειται για τη δραστική ουσία αμυκρετίνη (amycretin) της δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk, μια από του στόματος θεραπεία που είχε ως αποτέλεσμα - όπως έδειξαν τα πρώιμα αποτελέσματα των κλινικών μελετών - όσοι την έλαβαν κατάφεραν να χάσουν το 13% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα μόλις τριών μηνών, δηλαδή περισσότερα από το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με το γνωστό Ozempic.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, διάρκειας τριών μηνών, με εικονικό φάρμακο, επομένως όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί το πώς η αμυκρετίνη ανταποκρίνεται όσον αφορά μακροπρόθεσμα θέματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πολύ υποσχόμενες, όπως μεταδίδει το New Scientist.

Ο επικεφαλής του σχετικού τμήματος της Novo Nordisk, Martin Holst Lange, εξέφρασε μάλιστα σύμφωνα με το Reuters την προσδοκία του ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic και το φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy, επίσης της Novo Nordisk, είναι δύο εμπορικές ονομασίες για την δραστική ουσία σεμαγλουτίδη.

Λειτουργούν μιμούμενα μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1 και που φυσιολογικά απελευθερώνεται μετά το φαγητό. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι, μειώνει την όρεξή τους και ενισχύει την απελευθέρωση της ορμόνης ινσουλίνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Το Rybelsus περιέχει επίσης σεμαγλουτίδη, το ίδιο φάρμακο με το Wegovy και το Ozempic (η οποία είναι χαμηλότερη δόση, αρχικά εγκεκριμένη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2), αλλά σε καθημερινή μορφή χαπιού αντί για εβδομαδιαία ένεση.

H δραστική ουσία Retatrutide, που χορηγείται ως εβδομαδιαία ένεση, είναι ένα άλλο φάρμακο που μιμείται το GLP-1, αλλά στοχεύει επίσης δύο άλλες ορμόνες πείνας, την GIP και τη γλυκαγόνη.

Σε δοκιμές πρώιμου σταδίου, που αναφέρθηκαν στο New England Journal of Medicine, τα παχύσαρκα άτομα που έπαιρναν ρετατρουτίδη έχασαν σχεδόν το 1/4 του σωματικού τους βάρους σε 48 εβδομάδες – ξεπερνώντας το Wegovy, το οποίο σύμφωνα με μελέτες βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν κατά μέσο όρο το 16% του σώματός τους βάρος τον χρόνο, ενώ ένα άλλο φάρμακο το Mounjaro - της εταιρείας Eli Lilly έχει και προκαλεί απώλεια σωματικού βάρους 25% τον χρόνο.

Τώρα, ο κατασκευαστής του Ozempic, η Novo Nordisk, ετοιμάζεται να αρχίκσει να δουλεύει με μια νέα δραστική ουσία, την αμυκρετίνη. Η αμυκρετίνη, μιμείται την ορμόνη GLP-1 και μια διαφορετική ορμόνη που ονομάζεται αμυλίνη, η οποία φαίνεται να την κάνει ακόμα πιο ισχυρή – τουλάχιστον κατά τους πρώτους τρεις μήνες της θεραπείας. Φάρμακα που λειτουργούν μιμούμενα το GLP-1 χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μια δεκαετία για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και έτσι το προφίλ ασφάλειάς τους είναι καλύτερο κάτι που ακόμη δεν ισχύει στην περίπτωση της αμυλίνης.

Επίσης στον ορίζοντα υπάρχουν δύο διαφορετικές νέες κατηγορίες φαρμάκων, που ονομάζονται ελεγχόμενοι μεταβολικοί επιταχυντές και θυρομιμητικά. Αυτά επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο καίμε θερμίδες και χάνουμε λίπος.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες δρατηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν ότι οι πωλήσεις φαρμάκων για την απώλεια βάρους θα ξεπεράσουν τα 19 δισεκατομμύρια λίρες παγκοσμίως φέτος, με την αγορά να αυξάνεται στα 110 δισεκατομμύρια λίρες έως το 2030.

Σημειώνεται πως η Novo Nordisk ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για το 2023, καθώς οι πωλήσεις των εξαιρετικά δημοφιλών φαρμάκων της κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη συνέχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα. Η κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy και του φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 31%. Ο δανέζικος φαρμακευτικός κολοσσός ανέφερε ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεων φέτος μεταξύ 18% και 26% σε όρους CER, καθώς η ζήτηση για τα Wegovy και Ozempic αυξάνεται κατακόρυφα.

Σοβαρές παρενέργειες

Η ανάγκη παντως για κάτι καλύτερο από τα φάρμακα που μιμούνται την ορμόνη GLP-1 έχει προκύψει καθώς εμφανίζονται άνθρωποι που ανέφεραν σημαντικά προβλήματα παρενεργειών.

Πράγματι, αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν παρενέργειες όπως έμετο και διάρροια, που καθιστούν τις τρέχουσες εκδόσεις των φαρμάκων μη πρακτικές για τους περισσότερους ασθενείς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να εγκαταλείπουν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών. Εκτός από τον έμετο και τη διάρροια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ναυτία, η δυσκοιλιότητα και η κόπωση.

Λιγότερο συχνές επιπλοκές των φαρμάκων GLP-1 είναι οι πέτρες στη χολή, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η νεφρική βλάβη και η παγκρεατίτιδα.

Μια άλλη σοβαρή ανησυχία είναι η γαστροπάρεση, μια σοβαρή διαταραχή όπου οι μύες του στομάχου παραλύουν με αποτέλεσμα το στομάχι να μην αδειάζει και οι πάσχοντες να κάνουν εμετό την τροφή πολλών ημερών.

Επίσης γίνεται λόγος και για μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Μια ανησυχία είναι η απώλεια μυών: δοκιμές φαρμάκων GLP-1 δείχνουν ότι περίπου το 40% του βάρους που χάνεται είναι μυϊκή μάζα και όχι λίπος.

Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Όχι μόνο γιατί χρειάζομαστε μύες για να κάψουμε θερμίδες, αλλά, για παράδειγμα, σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, η απώλεια μυών (που ονομάζεται σαρκοπενία) συνδέεται έντονα με την αδυναμία και τον πρόωρο θάνατο.

Σε αυτές τις αναφορές η Novo Nordisk χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αβάσιμους, ενώ η εταιρεία Eli Lilly είπε ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά το σκεύασμά της ενάντια σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια