HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ένα «τέχνασμα» που συζητούν οι Σπαρτιάτες: Παραιτήσεις των 11 βουλευτών πριν την απόφαση του Εκλογοδικείου


Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τους βουλευτές των Σπαρτιατών να παραιτούνται από βουλευτές πριν την απόφαση του Εκλογοδικείου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές σε 11 μεγάλες Περιφέρειες της χώρας. Στην Α’ Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό διότι το Κόμμα των Σπαρτιατών κατέβασε μόνο έναν υποψήφιο ανά Περιφέρεια στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023. Έτσι, αν κάποιος βουλευτής του κόμματος παραιτηθεί, δεν υπάρχει επιλαχών να τον αντικαταστήσει και η θέση αυτόματα χηρεύει. Για την αντικατάστασή του υπάρχει μόνο ένας τρόπος.

Οι εκλογές στην Περιφέρεια στην οποία αναδείχθηκε βουλευτής.

Με το κόμμα των Σπαρτιατών εξελέγησαν 11 βουλευτές (οι τρεις έχουν ανεξαρτητοποιηθεί) σε ισάριθμες Περιφέρειες και αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε αυτές για την ανάδειξη νέων βουλευτών.

Αυτό θα συμβεί, επαναλαμβάνουμε, μόνο αν οι βουλευτές των Σπαρτιατών επιλέξουν να παραιτηθούν πριν από την απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών την περίοδο της ανακήρυξης τους ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, που όπως όλα δείχνουν αυτό θα συμβεί, η ανακήρυξη του κόμματος θα κριθεί παράνομη. Το κόμμα θα απομακρυνθεί άμεσα από το Κοινοβούλιο και όλοι του οι βουλευτές θα εκπέσουν των αξιωμάτων τους.

Οι 243.922 ψήφοι που έλαβαν οι Σπαρτιάτες, δεν θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά θα προσμετρηθούν μαζί με την αποχή και το άκυρο. Οι έδρες των βουλευτών, όμως, θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα, αφού ή θα γίνει από την αρχή ανακατανομή όλων των εδρών, με τις έγκυρες ψήφους μειωμένες, ή οι έδρες θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Όλα εξαρτώνται από την απόφαση του Εκλογοδικείου.

Η περίπτωση Τσοβόλα, το 1992

Στις 16 Ιανουαρίου 1992 το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε, με ψήφους 7-6, την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά ο Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων του.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου, εξέπεσε του βουλευτικού αξιώματος. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δοθεί χάρη στον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή δεν καρποφόρησε, αφού η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση με ψήφους 149 έναντι 135.

Το ΠΑΣΟΚ περίμενε ότι αυτή θα ήταν η απόφαση και ζήτησε από τους επιλαχόντες βουλευτές της Β’ Αθήνας να αρνηθούν να καταλάβουν την κενή έδρα στη Βουλή, αποβλέποντας στη διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής για την πλήρωσή της, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Πράγματι, οι 18 επιλαχόντες βουλευτές υπάκουσαν στην απόφασή του κόμματός τους και αρνήθηκαν να καταλάβουν την έδρα του Δημήτρη Τσοβόλα. Μετά από αυτή την εξέλιξη, εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη Συνταγματική πρόβλεψη, προκηρύχθηκαν εκλογές για τη συγκεκριμένη μόνο περιφέρεια, οι οποίες και έγιναν στις 5 Απριλίου 1992.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός αρνήθηκαν να συμμετέχουν στη διαδικασία, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να κατέλθει απέναντι στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και να καταλάβει ξανά την έδρα αυξάνοντας συντριπτικά το ποσοστό του στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια