HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πότε μπαίνει η επιστροφή φόρου το 2024 - Όλες οι αλλαγές φέτος


Μόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 30.000 δηλώσεις.

Καθώς διανύουμε την Μεγάλη Βδομάδα δεν είναι στα... άμεσα σχέδια των φορολογούμενων να τρέξουν για τις φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο η άμεση επιστροφή φόρου -σε όσους δικαιούνται- είναι ένας καλός λόγος να γίνει η δήλωση πριν ακόμα από το Πάσχα.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει παράταση -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, ένα ισχυρό κίνητρο για την άμεση υποβολή της δήλωσης είναι η ταχύτητα με την οποία πλέον γίνεται η επιστροφή του φόρου σε εκείνους που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους γρήγορα και είναι επιλέξιμοι για επιστροφή φόρου, θα λάβουν άμεσα τα χρήματα που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή κάθε εβδομάδα.
  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς ασφαλιστικές οφειλές αλλά με φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα από τις 12 Μαΐου 2024. Οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να συμψηφιστούν κεντρικά επιλύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος.
  • Οι φορολογικές οφειλές από το φόρο εισοδήματος προτεραιοποιούνται σε συμψηφισμό με άλλες επιστροφές φόρου από άλλους φόρους που υφίστανται ή θα προκύψουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση πληρωμής του φόρου εισοδήματος μέσω συμψηφισμού, χορηγείται έκπτωση 3%.

Πριν υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους, όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας που δεν έχουν καταχωρίσει ΙΒΑΝ καλούνται πλέον να το πράξουν υποχρεωτικά μέσω του myAADE. Αντίστοιχα, η υποχρεωτική καταχώριση IBAN ισχύει και για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που αναμένουν επιστροφή φόρου από τη δήλωσή τους.

Χωρίς την καταχώριση του IBAN, δεν είναι δυνατή η επιστροφή φόρου. Επιπλέον, μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ myAADEapp, οι φορολογούμενοι μπορούν τώρα να διαχειρίζονται τις επιστροφές τους απευθείας από το κινητό τους τηλέφωνο. Μπορούν να δουν τα ποσά που τους αναλογούν, να καταχωρίσουν ή να αλλάξουν το IBAN του λογαριασμού τους για να λάβουν τις επιστροφές από την ΑΑΔΕ.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η προθεσμία - Η τελευταία μέρα

Το μοντέλο των φορολογικών δηλώσεων 2024 έχει αλλάξει από τις προηγούμενες χρονιές.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ενημέρωσε για την αλλαγή στην τελική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2024.

Ειδικότερα, ενώ το 2023 η αρχική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών ήταν μέχρι τις 30 Ιουνίου (υπήρξαν πολλές παρατάσεις) για το 2024 αρχικά ορίστηκε η 31η Ιουλίου. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι η νέα ημερομηνία υποβολής θα είναι μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Επιπλέον, η πρώτη δόση για τα χρέη προς την εφορία θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου.

«Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο.

Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο», είχε πει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει με παράταση

Παρότι κάθε χρόνο οι φορολογικές δηλώσεις παίρνουν παράταση ειδικά μέχρι τέλος Αυγούστου, αυτό φαίνεται πώς φέτος θα αλλάξει. Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών Κώστης Χατζηδάκης τόνισε πολλές φορές ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη παράταση και μάλιστα έβαλε και... στοίχημα στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής.

Ο ίδιος είναι σίγουρος και το δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και όλοι -φορολογούμενοι και οι λογιστές τους- θα πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την νομοθεσία και θα πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα.

«Θα μείνουν ανοιχτές μέχρι 31 Ιουλίου, αλλάζει το σύστημα. Γιατί άκουσα "δίνετε παράταση επειδή αργεί να ξεκινήσει", αλλάζει το σύστημα. Προσέξτε, εξαντλούμε από την αρχή όλη την περίοδο πριν από τις διακοπές, γιατί ας πούμε η 1η Αυγούστου στην Ελλάδα θεωρείται περίοδος που ξεκινάνε οι διακοπές των εργαζομένων, εκείνο όμως που ξεκαθαρίζουμε είναι ότι ΔΕΝ θα δώσουμε παράταση, είμαι εναντίον των παρατάσεων, θέλω να κάνω ξεκάθαρους τους λογαριασμούς και με τους φίλους μας τους λογιστές. Έχουμε όσους μήνες έχουμε στη διάθεσή μας να κάνουμε τις δηλώσεις, δεν χρειάζεται να πάμε να τις κάνουμε στις 30 Ιουλίου. Στοιχηματίστε, παράταση δεν θα δοθεί, 31 Ιουλίου το τέλος των δηλώσεων».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια