HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Eurovision 2024: Πόσα πληρώνει η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό


Σε ένα από τα πιο ακριβά γεγονότα του κόσμο έχει εξελιχθεί η Eurovision 2024 καθώς κάθε χώρα καλείται να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο πόσο μόνο και μόνο για τη συμμετοχή της - το ίδιο λοιπόν κάνει και η ΕΡΤ που εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασεων (EBU), που είναι και η διοργανώτρια Αρχή του μουσικού θεσμού.

Αναλυτικά, κάθε χώρα καταβάλλει ένα συγκεκριμένο ποσό ως τέλος συμμετοχής, δηλαδή μόνο και μόνο για να έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στη Eurovision. Αυτό το ποσό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον πληθυσμό της εκάστοτε χώρας, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία να δίνουν τα περισσότερα στην EBU. Έτσι, αυτές οι πέντε χώρες αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» και επειδή καταβάλλουν κάθε χρόνο τα περισσότερα χρήματα, προκρίνονται απευθείας στον τελικό της Eurovision μαζί με την εκάστοτε διοργανώτρια χώρα - φέτος είναι η Σουηδία.

Βέβαια, η αποβολή της Ρωσίας από τον διαγωνισμό της Eurovision λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε σχετική αύξηση του τέλους συμμετοχής για πολλούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και έτσι αρκετές χώρες - ιδίως από τα Βαλκάνια (π.χ. Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο) - έχουν αποχωρήσει από τον θεσμό τα τελευταία χρόνια. Η Ρουμανία, επίσης, πήρε ειδική παράταση από την EBU για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη Eurovision 2024 αλλά, στα τέλη Ιανουαρίου, αποφάσισε να μην το κάνει για οικονομικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, από τις σχεδόν 40 [ακόμα και 43 κατά το παρελθόν] χώρες που λάμβαναν μέρος στον διαγωνισμό, πλέον συμμετέχουν 37, όπως γίνεται στη φετινή έκδοση, μόλις και μετά βίας. Τουλάχιστον, επέστρεψε στη Eurovision 2024 το πλούσιο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου ύστερα από 31 χρόνια απουσίας.

Η Ελλάδα στη Eurovision 2024 με τη Μαρίνα Σάττι

Το τραγούδι και το βίντεο κλιπ της ελληνικής συμμετοχής παρουσιάστηκαν σε αποκλειστική μετάδοση στις 7 Μαρτίου μέσα από την έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1, «Eurovision σε είδον», με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά.

Πρόκειται για ένα τραγούδι, που με την ιδιαίτερη χροιά και την ξεχωριστή ερμηνεία της Μαρίνας Σάττι, παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, ενώ οι στίχοι μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές, σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.

Τη μουσική του τραγουδιού «Ζάρι» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι Vlospa, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Το βίντεο κλιπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel. Επίσης, creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision 2024 είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Η Ελλάδα θα εμφανιστεί τρίτη κατά σειρά στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει στις 9 Μαΐου 2024, στο Μάλμε της Σουηδίας.

Πόσο κοστίζει η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2024

Η Ελλάδα εκπροσωπείται, φέτος, από τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «Ζάρι» που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και συγκαταλέγεται μεταξύ των φαβορί για τη νίκη στη Eurovision 2024, όπως καταδεικνύουν και τα σχετικά στοιχήματα.

Επισημαίνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε, στις 22 Ιανουαρίου 2024, το συνολικό ποσό των 176.647,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη συμμετοχή της στη Eurovision 2024, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Μάλιστα, τα χρήματα αυτα είναι σχετικά το σύνηθες ποσό για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κατά τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, δεν πρόκειται για το τελικό πόσο αλλά μόνο για το τέλος συμμετοχής καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα έξοδα για την ελληνική αποστολή στο Μάλμε της Σουηδίας (εμφάνιση – αποστολή και διαμονή). Η ελληνική αποστολή, φέτος, έχει ως μεγάλο χορηγό το Eurojackpot και τον ΟΠΑΠ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια