HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος – Στις 21 Μαΐου η επίσημη ανακοίνωση


Η Ισπανία η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Η δήλωση έρχεται λίγο πριν την ψηφοφορία στον ΟΗΕ σχετικά με την αναγνώριση των Παλαιστινίων ως πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Υπενθυμίζεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο πως η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας πως μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΝΕ αν η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα κατά την οποία η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ο Μπορέλ είπε «ναι», αναφέροντας επίσης τη Σλοβενία.

«Είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει», είπε, προσθέτοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ισχυρίζεται πως η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα αποτελεί μια «επιβράβευση της τρομοκρατίας» και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Σημειώνεται πως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια και στέλνοντας την αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να «επανεξετάσει ευνοϊκά το ζήτημα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια