HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στηρίζει την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος


Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξή της, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό.

Το ψήφισμα, ωστόσο, έχει συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο όταν συζητηθεί η ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση επιστρέφει έτσι το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και του συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας «δώρο για τη Χαμάς» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν άσχετο θεσμό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ.

Αμπάς: «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ»

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος, ενισχύει τις προσπάθειες για μια νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό.

«Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, πριν από την ψηφοφορία. «Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…) Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε ναι είναι το σωστό», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του συνοδεύτηκαν με χειροκροτήματα από τους παριστάμενους.

Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.

«Εφόσον πολλοί από εσάς μισείτε τους Εβραίους, δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ειρηνόφιλοι», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος μίλησε μετά τον Μανσούρ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να σκίσει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας», πρόσθεσε.

Με το σημερινό (10/5) ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια