HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ποιος φταίει για τον θάνατο του πατέρα Καλλιάνου; - Η Δικαιοσύνη ψάχνει την αλήθεια


Οταν στις 6 Απριλίου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, φρόντιζε για την περίθαλψη του πατέρα του, Δημήτρη, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, πρώτα στο Ασκληπιείο Βούλας και μετά στο «Αττικόν», κανείς από την οικογένεια και την ιατρική κοινότητα δεν φανταζόταν τον «πόλεμο» που θα ξεσπούσε.

Οι 19 ημέρες που διήρκεσε η νοσηλεία του 79χρονου Δημήτρη Καλλιάνου, δυστυχώς με μοιραία έκβαση, θα συμπυκνωθούν στο πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διεξάγεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» και το οποίο αναμένεται μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε, η οικογένεια πιθανότατα θα έχει λάβει τον ιατρικό φάκελο του θανόντος, διά του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια, προκειμένου να προβεί -όπως έχει δηλώσει- στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση αλλά και την απόδοση ευθυνών.

Η περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Καλλιάνου έγινε γνωστή στο πανελλήνιο δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του μέσω ενός βίντεο που ανάρτησε στα social media ο γιος του, Γιάννης Καλλιάνος, κλαίγοντας και επιρρίπτοντας ευθύνες στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου «Αττικόν».

Ηταν το πρώτο από μια σειρά βίντεο και δημόσιων δηλώσεων μέσω των οποίων κατηγορούσε το νοσοκομείο και την ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τον πατέρα του για παραμέληση, εστιάζοντας ιδίως στο γεγονός ότι ο 79χρονος ασθενής δεν είχε εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η εντατική φροντίδα του ασθενή, είτε σε ΜΕΘ είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ήταν επίμονο αίτημα της οικογένειας αρκετές ημέρες πριν τον θάνατό του. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το νοσοκομείο, «ο Δημήτρης Καλλιάνος διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν” και εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική (6/4/2024) λόγω γάγγραινας αριστερού άκρου ποδός.

Ο ασθενής έπασχε μεταξύ άλλων από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, βαριά στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και επανειλημμένες διαδερμικές αγγειοπλαστικές στεφανιαίων, κολπική μαρμαρυγή, ανεπάρκεια τριγλώχινας, τοποθέτηση απινιδωτή), πνευμονική ίνωση με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και καρκίνο γεννητικών οργάνων».

Χειρουργική αντιμετώπιση

Ο 79χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, δηλαδή σε ακρωτηριασμό δαχτύλου του αριστερού ποδιού. Η γάγγραινα ήταν επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο έπασχε. Δεν πρόκειται πάντως, λένε ιατρικές πηγές, για μια συνηθισμένη κατάσταση σε ρυθμισμένους διαβητικούς ασθενείς.

Μάλιστα, η διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος ασθενής είχε ενδείξεις αρρύθμιστης νόσου ξένισε τους γιατρούς και των δύο νοσοκομείων από τα οποία πέρασε, καθώς είναι οι παραμελημένοι διαβητικοί ασθενείς που εμφανίζουν επιπλοκές όπως το διαβητικό πόδι. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν ο ασθενής, γεγονός το οποίο καταλόγισε στη συνέχεια ο βουλευτής τόσο στους γιατρούς όσο και στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, το περιβάλλον του θαλάμου δεν ήταν άσηπτο και σε κάθε περίπτωση ο ακρωτηριασμός δεν αποτελεί απλή ιατρική επέμβαση, όπως τους ανέφεραν οι γιατροί. Το νοσοκομείο, ωστόσο, επιμένει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική και ότι ο ακρωτηριασμός του δαχτύλου συγκαταλέγεται στις μικροεπεμβάσεις που μπορούν να γίνονται στους θαλάμους. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι λόγω της επιβαρυμένης υγείας του ασθενούς, καθώς βρισκόταν σε οξυγονοθεραπεία, ήταν ασφαλές να παραμείνει στον θάλαμο για αυτή την ολιγόλεπτη επέμβαση.

Η νοσηλεία του Δημήτρη Καλλιάνου στην αγγειοχειρουργική κλινική εξελισσόταν καλά σε ό,τι αφορά τον ακρωτηριασμό, αλλά εμφάνισε άλλες επιπλοκές και προβλήματα λόγω των σοβαρών συννοσηροτήτων του που κινητοποίησαν έντονα την οικογένεια. Ο βουλευτής, αλλά και ο αδελφός του, Χρήστος Καλλιάνος, γιατρός στο επάγγελμα σε νοσοκομείο του εξωτερικού, υποστηρίζουν ότι η υγεία του πατέρα τους επιδεινωνόταν, ενώ τονίζουν ότι ο θεράπων γιατρός τους διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά. Επίσης, έκαναν στις δηλώσεις τους λόγο για «πλήρη αδιαφορία» και ότι τα σύνθετα προβλήματα υγείας του 79χρονου δεν αντιμετωπίστηκαν συνολικά από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, ούτε και εντατικά.


Πηγή: protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια