HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Υλοποιήθηκε η σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Πιερίας


Υλοποιήθηκε η σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Πιερίας με θέμα: «τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω ΤΩΝ ΔΑΣΙΚώΝ ΠΥΡΚΑΓΙώΝ» κατά την αντιπυρική περίοδο 2024

Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: «Μετά από την πρώτη μάχη με την δασική πυρκαγιά που δόθηκε πριν λίγο καιρό στα Πιέρια Όρη, ερχόμαστε σήμερα να επικαιροποιήσουμε τα επιχειρησιακά σχέδια των φορέων μας καθώς και την μεταξύ μας διαλειτουργικότητα.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων και σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισής τους»


Σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Πιερίας με θέμα «ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΆΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΚΙΝΔΎΝΩΝ ΛΌΓΩ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΏΝ ΠΥΡΚΑΓΙΏΝ» κατά την αντιπυρική περίοδο 2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Όπως σε κάθε αντιπυρική περίοδο, έτσι και φέτος στην έναρξή της, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η σύσκεψη του νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) της ΠΕ Πιερίας, ανοίγοντας τον κύκλο και των αντίστοιχων συνεδριάσεων σε επίπεδο Δήμων.


Στην σημερινή σύσκεψη, συνοψίστηκαν σε επίπεδο Νομού, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων επιχειρησιακά φορέων, επικαιροποιώντας αφενός το σχέδιο δράσης κάθε φορέα, αφετέρου εστιάζοντας στην μεταξύ τους διαλειτουργικότητα, όπως αυτή καταγράφηκε στην αντιμετώπιση της πρώτης δασικής πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στο τέλος της χειμερινής περιόδου, όπου αποδείχθηκε η αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία τους.


Στην σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν, ο Ελληνικός Στρατός (από την XXIV ΤΘΤ), το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (από την Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας), το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (από την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας καθώς και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Λιτόχωρου & Κατερίνης), το Γενικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης (από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης και το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Πλαταμώνα), οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού της Πιερίας (από τους προϊσταμένους των αυτοτελών τμημάτων  Πολιτική Προστασίας των Δήμων Κατερίνης, Δίου – Ολύμπου & γραφείου Πολιτικής Προστασίας Πύδνας-Κολινδρού), εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, την Διεύθυνση Δασών Ν. Πιερίας, εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ (τομέας Πιερίας), υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, εκπρόσωποι πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων,  εκπρόσωποι Δασικών Συνεταιρισμών, καθώς και η Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.. 


Οι παριστάμενοι  εξέτασαν και οριστικοποίησαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση έντονων και έκτακτων φαινομένων καθώς και την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των ΔΑΣΙΚΏΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ, βάση των διαθέσιμων μέσων και πόρων που διαθέτουν.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του συντονισμού και της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στην εκτέλεση των έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας, στην αντιμετώπιση κινδύνων που πιθανά θα προκύψουν κατά την Αντιπυρική περίοδο. Η πρόεδρος του ΠΕΣΟΠΠ της ΠΕ Πιερίας, κ. Μαυρίδου  επεσήμανε  ότι «στόχος μας για το 2024, είναι η συνέχιση της αγαστής συνεργασίας και καθώς και τις περαιτέρω συνεργασία μας όπως ορίζει ο συντονισμός των δράσεών μας, στην υλοποίηση των προληπτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των φαινομένων δασικών πυρκαγιών. Μέσα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των δεδομένων για το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», έχει γίνει η καταγραφή του διαθέσιμου ανθρωπίνου δυναμικού και μέσων (μηχανήματα έργου), ώστε την κατάλληλη στιγμή να είμαστε σε θέση να συνεργήσουμε αποτελεσματικά και να κινητοποιήσουμε το κατάλληλο δυναμικό για την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κινδύνων και απειλών κατά την ανθρώπινης ζωής και περιουσίας για την αντιμετώπιση απειλών λόγω των Δασικών Πυρκαγιών».


Η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξήρε το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη τους για το ζήλο, την οργάνωση και το συντονισμό που επιδεικνύουν σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης φαινομένων εκτάκτων αναγκών.


Αναφορικά με τις εθελοντικές οργανώσεις, αυτές  εποπτεύονται και συντονίζονται διοικητικά από το τμήμα πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Πιερίας, ενώ επιχειρησιακά εκπαιδεύονται και ενεργοποιούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία εγγραφής ή επικαιροποίησης στοιχείων τους στο Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι θεμελιώδεις για την ενδυνάμωση του έργου της δασοπυρόσβεσης αλλά και της αντιμετώπισης έντονων και έκτακτων καιρικών φαινομένων.


Σε ότι αφορά την ενημέρωση των πολιτών είναι χρήσιμο να επισημαίνουμε τη σωστή χρήση του αριθμού Πολιτικής Προστασίας 112 που αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης. Προτείνεται η εξοικείωση των πολιτών για την λειτουργία και τη χρήση αυτού του αριθμού να γίνεται μέσω κάθε πρόσφορου μέσου (ιστοσελίδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των Δήμων, τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπη ενημέρωση κ.α.)Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα (μηχανικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό) βάση των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων των φορέων που εκπροσωπούν για το βέλτιστο αποτέλεσμα μιας επιχείρησης αντιμετώπισης κινδύνου για «ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΆΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΚΙΝΔΎΝΩΝ ΛΌΓΩ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΏΝ ΠΥΡΚΑΓΙΏΝ», συμμετέχοντας σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας και σε έκτακτες συνεδριάσεις Τοπικών ή / και Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων για την αντιμετώπιση φαινομένων μεγάλης έκτασης, έντασης και διάρκειας, εφόσον απαιτηθεί.


Τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, όσο και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην σύσκεψη, με δεδομένη την καθημερινή και εικοσιτετράωρη λειτουργία των βασικών, επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων, ευχήθηκαν η Πιερία να μην βρεθεί στην δεινή θέση να αντιμετωπίσει έντονα φαινόμενα δασικών πυρκαγιών λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία έχει αναβαθμιστεί σε κλιματική κρίση.


«Με αυξημένο το αίσθημα ατομικής ευθύνης που θα συμπληρώσει την δεδηλωμένη κοινωνική ευαισθησία και προσφορά των φορέων, θα δώσουμε και φέτος τον συλλογικό αγώνα στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε με έμφαση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του ΣΟΠΠ της ΠΕ Πιερίας για την αντιπυρική περίοδο 2024.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια