HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Νίκη διαφαίνεται για τις διεκδικήσεις των εργαστηριακών ιατρών


Για τρίτη εβδομάδα τα διαγνωστικά δεν εκτελούν παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ ως αντίδραση για το ληστρικό clawback που τους έχει γονατίσει εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία… Αλλά ο αγώνας τους δείχνει τα τελευταία 24ωρα σημάδια δικαίωσης καθώς το υπουργείο Υγείας έκανε ένα βήμα πίσω λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μία από τις διεκδικήσεις τους…

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω της Επιτροπής για το Clawback που δημιούργησε, έδωσε δυνατότητα στους εργαστηριακούς γιατρούς της χώρας να διεκδικήσουν μαζικά και με αυτοπεποίθηση τα αιτήματά τους, παρά τις απόπειρες διάσπασης και εκφοβισμού που ασκήθηκαν από γνωστούς κύκλους. Στις συναντήσεις της Επιτροπής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεταφέρθηκαν ολοκληρωμένα τα αιτήματα των εργαστηριακών και ζητήθηκε χρονοδιάγραμμα επίλυσης. Ένα εκ των σημαντικότερων αιτημάτων υπήρξε η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ του ΠΙΣ που εκπροσωπεί το σύνολο των γιατρών της χώρας και του ΕΟΠΥΥ, για το οποίο χτες υπήρξε θετική απάντηση της πολιτικής ηγεσίας στον εκπρόσωπο της Επιτροπής κ. Ψυχογιό Βασίλη», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΠΙΣ.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, το ΔΣ του ΠΙΣ αναμένει η εξαγγελία αυτή να αποτυπωθεί εγγράφως και δεσμευτικά, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Να σημειώσουμε ότι ο ΠΙΣ σύμφωνα με το άρθρο 40 του νόμου 4931/22, είναι ο μόνος που εξουσιοδοτείται να διαπραγματευτεί Συλλογική Σύμβαση για λογαριασμό της ιατρικής κοινότητας.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την επικείμενη Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στις 22 Ιουνίου στην Καλαμάτα, ώστε να κωδικοποιηθούν οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης, ώστε η διαπραγμάτευση να διεξαχθεί με την έγκριση όλων των ιατρών.

Να θυμίσουμε ότι οι βασικές διεκδικήσεις του κλάδου είναι:

1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.

2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια