HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΑΣΕΠ: Έχουν «κολλήσει» χιλιάδες προσλήψεις - Τα νεότερα για τα οριστικά αποτελέσματα


Πιστεύοντας στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, πολλοί αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον πρώτο πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Δεκαπέντε μήνες μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις για μόλις 51 επιτυχόντες από τους συνολικά 14.837.

Μεταξύ των επιτυχόντων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής είναι και η αρχιτέκτονας Μυριάνθη Μουσά. Αν και αρχικά επιφυλακτική, καθώς άκουσε για τη διεξαγωγή του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, αποφάσισε να συμμετάσχει. Ως αρχιτέκτονας στο ελεύθερο επάγγελμα για χρόνια, η εργασιακή ανασφάλεια είχε γίνει συνώνυμη της καθημερινότητάς της, γεγονός που την ώθησε να δώσει εξετάσεις και να διακριθεί στον διαγωνισμό.

Μαζί με τη Μυριάνθη Μουσά, χιλιάδες επιστήμονες όλων των ηλικιών, με επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις και οικογένειες, αφιέρωσαν χρόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρήματα για να παρακολουθήσουν φροντιστήρια.

«Νέοι άνθρωποι που βρίσκονταν μέχρι τότε σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν μεταπτυχιακά, και δέχονταν ηλικιακό ρατσισμό καθώς δεν μπορούσαν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Όλοι πιστέψαμε στον διαγωνισμό και στο γεγονός ότι θα διοριστούμε», είπε η ίδια μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με έρευνα της MRB Hellas για τη διαΝΕΟσις (2024), η οποία παρουσιάστηκε στο 30ό Διεπιστημονικό Συνέδριο του ΑΣΕΠ, το 90,9% των ερωτηθέντων ηλικίας 28-43 ετών ανέφερε ότι η εργασιακή ασφάλεια και η μονιμότητα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα επέλεγαν μισθωτή εργασία στο Δημόσιο.

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευθεί τρεις προκηρύξεις που αφορούν τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Η πρώτη, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έχει ολοκληρωθεί και οι 51 επιτυχόντες αναμένουν την τοποθέτησή τους. Εν τω μεταξύ, οι άλλες δύο προκηρύξεις που αφορούν 1.843 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 4.276 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για την πρώτη, δε, έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα, με βάση τα οποία υπάρχουν 1.223 διοριστέοι, «που αυτό σημαίνει πως έχουμε 620 κενές θέσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κατηγορίες, όπως είναι αυτή του οικονομικού, όπου υπάρχει πληθώρα επιτυχόντων, ενώ σε άλλες κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι δασοπόνοι, οι επιτυχόντες είναι σαφώς λιγότεροι» σημειώνει η Μυριάνθη Μουσά.

ΑΣΕΠ: Πότε έρχονται τα οριστικά αποτελέσματα

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Ιουνίου, ενώ για τη μεγαλύτερη προκήρυξη καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τα προσωρινά αποτελέσματα να δημοσιευθούν στα τέλη Ιουλίου.

Καθεστώς «αναμονής-ομηρείας»

Αυτή η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει μια δεξαμενή «αιχμαλώτων», οι οποίοι εδώ και 15 μήνες αδυνατούν να προγραμματίσουν τις ζωές τους.

Η Μυριάνθη Μουσά είπε: «Όταν γνωρίζαμε πως σε περίπου ένα εξάμηνο από τον διαγωνισμό θα άρχιζαν οι τοποθετήσεις στο Δημόσιο, θεωρούσαμε πως δεν θα ήταν έντιμο να ψάξουμε για δουλειά.

Τώρα πια, όμως, έχει περάσει τόσος καιρός. Ήδη επιτυχόντες βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας καθώς η όλη διαδικασία, όπως φαίνεται, θα τραβήξει σε μάκρος».

Όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαιωάννου, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την έκδοση των αποτελεσμάτων το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνεχής διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αρχής.

Επιπλέον, οι τρεις αυτές προκηρύξεις που απευθύνονται στους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού και αφορούν χιλιάδες θέσεις και εκατοντάδες φορείς, με το παλιό σύστημα προσλήψεων, θα αντιστοιχούσαν σε συνολικά 10-12 προκηρύξεις.

Το ερώτημα που θέτουν οι επιτυχόντες είναι γιατί, ενώ κανείς τους δεν έχει τοποθετηθεί σε θέση στο Δημόσιο, συνεχίζουν να εκδίδονται προκηρύξεις που προβλέπουν την πλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, δηλαδή εκτός των πινάκων κατάταξης του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Για τον λόγο αυτό, κινήθηκαν νομικά για την ακύρωση της προκήρυξης 4Κ/2023, με στόχο να δοθούν οι θέσεις στους επιτυχόντες. Η ακρόαση της αίτησής τους έγινε πριν από πέντε ημέρες και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.

Σε συνάντηση που είχαν οι επιτυχόντες με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο του 3ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου της Ανεξάρτητης Αρχής στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι από τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024 θα διατεθούν 5.000 μόνιμες θέσεις - 3.500 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 1.500 Τεχνολογικής - στους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού, με τις σχετικές προκηρύξεις να ανακοινώνονται σταδιακά από το φθινόπωρο και μετά.

Έρχεται και δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Παράλληλα, το 2025 προγραμματίζεται να διεξαχθεί ο δεύτερος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά 15.000 μόνιμες θέσεις. Ωστόσο, οι επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού ζητούν η διεξαγωγή του να γίνει στα τέλη του έτους, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτα η πρόσληψη όλων όσων πέτυχαν στον πρώτο διαγωνισμό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια