HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και πώς λειτουργεί


Ο
 Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης αντιπροσωπεύει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου για πρώτη φορά συγκεντρώνεται γεωχωρική πληροφορία από διάφορους δημόσιους φορείς.

Αυτοί οι φορείς περιλαμβάνουν:

  • κυρωθέντες δασικούς χάρτες
  • περιοχές Natura
  • πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο A.E.
  • δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και e-άδειες
  • e-ευρετήριο αιγιαλών
  • χάρτες αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΚ
  • αρχαιολογικό κτηματολόγιο

Το έργο, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2022 με προϋπολογισμό 51 εκατομμυρίων ευρώ, επικεντρώνεται στο δομημένο περιβάλλον, το χωροταξικό, πολεοδομικό-ρυμοτομικό και κτιριοδομικό πλαίσιο και το καθεστώς προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών στην επίσημη παρουσίαση του έργου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρίσταται.

Αυτό το νέο πληροφοριακό σύστημα αναδείχθηκε ως πραγματική εθνική μεταρρύθμιση.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια «σιωπηλή επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα», επισημαίνοντας ότι πρέπει να την αντιληφθούμε «ως μια επιτυχία του τεχνικού κόσμου αλλά και ως ένα συλλογικό βήμα προόδου του ίδιου του τόπου».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι «ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης τίθεται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία. Μέσα στο έτος θα μπει σε παραγωγική λειτουργία και θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα, και πάλι με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα».

Τι προσφέρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Ο κ. Στασινός, εξηγώντας τι είναι και τι προσφέρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, ανέφερε:

  • «Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου
  • Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών
  • Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή
  • Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο.
  • Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα».

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γγ του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γγς Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο γγ Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο γγ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, ανώτατοι δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, πολλοί εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και οργανισμών, διευθυντικά στελέχη τεχνικών και μελετητικών εταιρειών και πολλοί μηχανικοί.

Δείτε την παρουσίαση:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια