HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στην ατζέντα του Δήμου Κατερίνης - Συμμετοχή στη CitiesNet και παρουσία στην έκθεση BEYOND


Στις δραστηριότητες της Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας "CitiesNet", στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ο Δήμος Κατερίνης. Ο εκπρόσωπος του Δήμου στην εταιρεία, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης, Ευθύμιος Τσίρκος παρέστη στο περίπτερο της CitiesNet στην BEYOND, την κορυφαία διεθνή έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η CitiesNet προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο διάστημα την υλοποίηση πρωτοπόρων εφαρμογών για τον πολίτη, που σχετίζονται με την τηλεϊατρική, την εκπαίδευση και την πολιτική προστασία στον Δ.Κατερίνης καθώς και σε περιοχές άλλων εννέα Δήμων που συμμετέχουν ως μέλη στο δίκτυό της. Πρόκειται για το πρόγραμμα 5G-TERRA που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της εταιρείας, Δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της BEYOND.

Το πρόγραμμα

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, 5G-TERRA ξεκίνησε την Πρωτοχρονιά του 2024 και αφορά “στην παροχή υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητας 5G μέσω του δικτύου του ΟΤΕ στους τελικούς πελάτες απομακρυσμένων και αραιοκατοικημένων περιοχών στην Ελλάδα για προσωπική, επιχειρηματική και κυβερνητική ανάπτυξη”. Το έργο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόγραμμα "5G and Edge Cloud for Smart Communities". 

Το 5G-TERRA είναι ένα από τα 10 έργα που επέλεξε η Κομισιόν στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF Digital), για να ηγηθεί της υλοποίησης της συνδεσιμότητας 5G και, συνακόλουθα, για να προωθηθούν πρωτοποριακές και καινοτόμες εφαρμογές για τον πολίτη.

Με βάση το πρόγραμμα

• Εγκαθίστανται σταθμοί βάσης 5G από τον ΟΤΕ σε μη εμπορικού ενδιαφέροντος περιοχές των Δήμων της CitiesNet.

• Υλοποιούνται σενάρια περιπτώσεων χρήσης (use cases) για τη δοκιμή και επικύρωση της υποδομής 5G με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για τον πολίτη, σε  υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και διαχείριση κρίσεων & επειγόντων περιστατικών (λύση έγκαιρης πυρανίχνευσης). Τα σενάρια αυτά θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία κι άλλων φορέων, όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περιοχές των Δήμων Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων, Τρικκαίων και σε περιοχές της Κρήτης, καθώς εταίρος είναι και η Περιφέρεια Κρήτης. 

Την τεχνοκρατική ενημέρωση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της CitiesNet έκαναν o Ιατρός, Γεώργιος Δαφούλας, υπεύθυνος υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, ο Οικονομολόγος, Αθανάσιος Αντωνίου, και η γραμματέας διοίκησης, Στέλλα Τάσιου.

Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου

Παράλληλα, συνεδρίασε και το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής στους χώρους της ΔΕΘ (κατά τη διάρκεια του Τρίτου Συνεδρίου Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με προεδρεύοντα τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της CitiesNet, Νίκο Σακκά, και παρόντες, τον Αντιπρόεδρο, Καλλίστρατο Γρηγοριάδη (Δήμος Βέροιας) και τους Αριστείδη Σαββάκη (Δήμος Βόλου), Ρήγα Σκόνδρα (Δήμος Γρεβενών), Ευθύμιο Τσίρκο (Δήμος Κατερίνης), ενώ παρέστη και ο Οδυσσέας Ράπτης, Διευθύνων Σύμβουλος της e-trikala AE, οι οποίοι και ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τη ΔΕΘ-HELEXPO και τους διοργανωτές για τον χώρο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση.

Ευκαιρίες ανάπτυξης καινοτομίας και τεχνολογίας

Σε δηλώσεις του για τη δράση της CitiesNet και τη συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης, ο Ευθύμιος Τσίρκος ανέφερε: «Κάθε ευκαιρία εξωστρέφειας του Δήμου Κατερίνης, άμεσης ενημέρωσής μας και εξέλιξης σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας είναι ευπρόσδεκτη και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Η συμμετοχή μας στη CitiesNet δεν έχει κάποιο κόστος για τον Δήμο μας, παρά μόνο οφέλη, τα οποία θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε με την εντονότερη παρουσία και δράση μας, με ιδέες, προτάσεις και αποτελεσματική συνεργασία με τα μέλη της και τους εταίρους των έργων». 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια