HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας


Η διείσδυση των προσωπικών υπολογιστών στα νοικοκυριά κατά τη δεκαετία του 1980 επέφερε επίσης σημαντικές πολιτισμικές αλλαγές - όμως στην Ελλάδα αργήσαμε μια δεκαετία να τους φέρουμε στην καθημερινή ζωή.


Οι υπολογιστές δεν θεωρούνταν πλέον ως απρόσιτες μηχανές που προορίζονται για επιστήμονες και μαθηματικούς. Έγιναν μέρος της καθημερινής ζωής, απομυθοποιήθηκαν και άρχισαν να χρησιμοποιούνται στις ζωές μας.

Ηταν μια εποχή που ο προσωπικός υπολογιστής ξεπέρασε τα όρια της βιομηχανίας και της ακαδημίας, γινόμενος αναπόσπαστο μέρος της οικιακής και καθημερινής ζωής.

Στις 22 Ιανουαρίου 1984, προβάλλεται για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση, το διαφημιστικό σποτ του Macintosh. Προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της προβολής του Super Bowl, τον τελικό δηλαδή του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου που παραδοσιακά συγκεντρώνει εκατομμύρια τηλεθεατές.

Πριν ακόμα εμφανιστούν ο Mozilla, ο Chrome και οι υπόλοιποι, ο Internet Explorer ήταν ο βασιλιάς του διαδικτύου.


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ήδη από το 1963 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (Ε.Σ.Υ.Ε.) είχε προμηθευτεί τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή στη Δημόσια Διοίκηση τον IBM 1401 (χωρητικότητας 41 Kbytes), τον οποίο διέθεσε στο Υπουργείο Παιδείας για τη διεξαγωγή των Εθνικών Εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο οι εξετάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια κατοχυρώνονταν ως αδιάβλητες και αξιοκρατικές.

Οι πρώτοι υπολογιστές που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1970 και στις αρχές του 1980 ήταν κυρίως μεγάλα συστήματα που χρησιμοποιούνταν από μεγάλες εταιρείες, πανεπιστήμια και κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι προσωπικοί υπολογιστές (PCs) ήταν ακόμα ακριβοί και περιορισμένης διάθεσης, και η πρόσβαση σε αυτούς ήταν περιορισμένη. 

Κατά τη δεκαετία του 1990, η χρήση των υπολογιστών στα ελληνικά σπίτια αυξήθηκε ραγδαία. Η διάδοση των IBM συμβατών PCs και η ανάπτυξη των Windows ως λειτουργικού συστήματος διευκόλυναν την αποδοχή τους από ένα ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα, οι τιμές των υπολογιστών συνέχισαν να μειώνονται, καθιστώντας τους πιο προσιτούς για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή. 

Η εισαγωγή των υπολογιστών στα ελληνικά σπίτια είχε σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις. Οι υπολογιστές άρχισαν να επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Οι νέοι, ιδίως, ανέπτυξαν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνολογία, που οδήγησε σε μια νέα γενιά επαγγελματιών στον τομέα της πληροφορικής.

Η εκπαίδευση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξάπλωση. Σχολεία και πανεπιστήμια άρχισαν να ενσωματώνουν τους υπολογιστές στα προγράμματα σπουδών τους, προωθώντας την υπολογιστική γνώση και δεξιότητες. Επιπλέον, οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία ελληνικών εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων ενίσχυσαν την εγχώρια παραγωγή λογισμικού και το ενδιαφέρον για τους υπολογιστές.

Η δεκαετία του 1980 αποτέλεσε την αρχή της ενσωμάτωσης των υπολογιστών στα ελληνικά σπίτια, ενώ η δεκαετία του 1990 είδε την ευρεία διάδοσή τους και την καθιέρωσή τους ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Το 1995 που ξεκινά η Focus Bari να παρακολουθεί τη διείσδυση του Διαδικτύου, μόλις το 1% των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα (πληθυσμός πάνω από 50.000 κάτοικοι) είχε πρόσβαση. Το 2004 είμασταν στο 34% και φθάνουμε στο 56% του 2010, με τα νούμερα να συνεχίζουν να αφορούν τα αστικά κέντρα και τις ημιαστικές περιοχές και σήμερα είμαστε σχεδόν στο 90% στα αστικά κέντρα.


ΠηγήΠηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια