HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εξελίξεις στην υπόθεση με τις ψευδείς γνωματεύσεις για ασέλγεια - Δίωξη στην ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.


Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει καταγγελθεί από πατεράδες για ψευδείς γνωματεύσεις σε βάρος τους για ασέλγεια με θύματα τα παιδιά τους.

Η δίωξη αφορά στο πλημμέλημα της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση. Ωστόσο, με εισαγγελική εντολή αναμένεται να ανοίξει νέα έρευνα για το σχηματισμό αυτοτελούς δικογραφίας για να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης ψυχικής βλάβης σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, «συνεπεία των μεθόδων που μετήλθε κατά την εξέταση των τέκνων των καταγγελλόντων ψυχικών βλαβών και υποβολή-χειραγώγηση συμπεριφοράς». Η έρευνα θα διενεργηθεί από την εξειδικευμένη σε θέματα ανηλίκων υπηρεσία, δηλαδή το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής με έδρα τη ΓΑΔΑ.

Από την πλευρά της η ψυχολόγος αρνείται τη σε βάρος της κατηγορία για ψευδή κατάθεση και υποστηρίζει ότι είναι αθώα και πως όλες οι γνωματεύσεις της στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Επίσης, από την πλευρά της σημειώνεται ότι μετά από έρευνα αποφασίστηκε να αρχειοθετηθεί η δικογραφία που αφορούσε στα αδικήματα της δωροδοκίας, της ψευδορκίας πραγματογνώμονα, της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης και της απάτης στο δικαστήριο.

Για την υπόθεση οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισαν δικογραφία 2000 σελίδων, ενώ έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Είχαν αποκαλυφθεί οι καταθέσεις των πατεράδων που κατηγορούν την ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. ότι «φύτευε» μνήμες στα παιδιά τους για να καταδικαστούν ως παιδόφιλοι.

Όπως φέρονται να κατέθεσαν, η ψυχολόγος έκανε ψυχοθεραπεία και συνεδρίες στα παιδιά, με σκοπό να τα «προετοιμάσει» πριν αυτά καταθέσουν στο Τμήμα Ανηλίκων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Στην κατάθεσή του πατέρας, κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος της κόρης του, σημειώνει:

«Η ψυχολόγος διά της υποβολής προσπάθησε να δημιουργήσει πλαστές αναμνήσεις στην ανήλικη κόρη μου με σκοπό να τεκμηριώσει την ασέλγεια στις γνωματεύσεις της, τις οποίες χορηγούσε στην πρώην σύζυγό μου για να τις χρησιμοποιήσει δικαστικά. Η ψυχολόγος μεθοδευμένα προκαλεί ψυχικό πόνο, ικανό να επιφέρει ψυχική βλάβη, κακοποιώντας με τον τρόπο αυτό το ανήλικο παιδί, ενώ παράλληλα με την υιοθέτηση ψευδών και κατασκευασμένων αντιλήψεων για την προσωπικότητα του πατέρα, προκαλεί διαταραχές στις γνωστικές λειτουργίες τους. Προσπαθεί μέσω των ψυχοθεραπευτικών της επαφών να ωθήσει τα ανήλικα να καταθέσουν στις επίσημες αρχές αυτά που η ίδια έχει βεβαιώσει προκαταβολικά στις εκθέσεις της, δημιουργώντας ψευδείς μνήμες περί δήθεν σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους, αλλοιώνοντας διά της υποβολής, την εικόνα τους γι’ αυτόν».

Ο ίδιος πατέρας προσκόμισε έγγραφο που αναφέρει ότι η πρώην σύζυγός του έγραφε σε σημειώσεις της «… οριστικά το στήνουμε με την… (αναφέρει αρχικό γράμμα του ονόματος του παιδιού της) για την ασέ (σ.σ. εννοεί ασέλγεια, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα) κατόπιν υπόδειξης της… (γράφει τα αρχικά του ονόματος της ψυχολόγου) και όχι με τον… (σ.σ. αναφέρει το αρχικό γράμμα του ονόματος του άλλου παιδιού της), γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν το αναλαμβάνει, ενώ με την… είναι πιο εύκολο και μπορεί να τον κλείσει μέσα».

«Τα προετοίμαζε»

Σε άλλη περίπτωση πατέρας αναφέρει ότι «η ψυχολόγος εξέταζε τα ανήλικα παιδιά πριν ακόμα εξεταστούν επίσημα από τις Αρχές, προετοιμάζοντας τα και υποδεικνύοντας σε αυτά τι ακριβώς θα καταθέσουν, καθώς λόγω της μικρής τους ηλικίας δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν τι καταθέτουν. Δια της υποβολής κάνει τα παιδιά να καταθέτουν στις αρχές ανυπόσπαστα πράγματα και καταστάσεις, ενώ η επί μακρόν παρακολούθησή τους από την ίδια τα τραυματίζει ανεπανόρθωτα και έχει ως στόχο την πατρική αποξένωση».

Ο ίδιος γονιός προσκομίζει το σκεπτικό της αθωωτικής για εκείνον απόφασης του δικαστηρίου, που σημειώνει ότι «η ανήλικη συνοδευόμενη από τη μητέρα της επισκέφτηκε τη ψυχολόγο πριν η ανήλικη εξεταστεί στη ΓΑΔΑ από τον αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο».

Δικαστική απόφαση σημειώνει ότι «το παιδί έχει αναμφίβολα διέλθει από διαρκείς τραυματικές καταστάσεις που έχουν πλήξει καίρια, ανεπανόρθωτα και κατά τρόπο ανεπίστρεπτο την παιδική του ηλικία».

Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια

Οι φάκελοι που χειρίστηκε το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν σταματούν εδώ. Πατέρας καταγγέλθηκε από την πρώην σύζυγό του το 2013, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 10 χρόνια κάθειρξη και μετά από δικαστικό «μαραθώνιο» αθωώθηκε αμετάκλητα τον Ιούνιο του 2023.

Κατέθεσε ότι το διάστημα που δεν έβλεπε την κόρη του, λόγω της άρσης της επικοινωνίας που του επιβλήθηκε, η ψυχολόγος σε συνεννόηση με τη μητέρα κατάφεραν να πετύχουν την πλύση εγκεφάλου στο παιδί και να του εμφυτεύσουν ψευδείς μνήμες.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλος πατέρας υποστηρίζει ότι η ψυχολόγος δημιουργεί βιώματα στο παιδί. Η καταγγελία σε βάρος του τέθηκε στο αρχείο ως αβάσιμη.

Στην απόφαση του Πρωτοδικείου που προσκόμισε ο πατέρας γίνεται μνεία στην τραυματική εμπειρία των παιδιών λόγω της συμμετοχής τους στη σφοδρή δικαστική διαμάχη των γονέων μέσω της «ψυχολογικής στήριξης» που τους παρείχε η ψυχολόγος, η οποία δεν είχε κυρίαρχο στόχο την ψυχολογική θωράκιση των παιδιών αλλά αποσκοπούσε να ισχυροποιηθούν οι θέσεις της μητέρας και να αποδομηθεί εντελώς ο ρόλος του πατέρα και της οικογένειας.

Υποβάλλει ακατάλληλες ερωτήσεις

Στις Εσωτερικές Υποθέσεις κατέθεσε πραγματογνώμονας-παιδοψυχίατρος, οποίος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ψυχολόγος λειτουργεί αντιδεοντολογικά, κάνοντας συνεδρίες με τα ανήλικα παιδιά λίγες ημέρες πριν την επίσημη πραγματογμομωσύνη ή ακόμα προβαίνει στην εξέταση του ανηλίκου, παρουσία προσώπων του συγγενικού περιβάλλοντος ή υποβάλλει τα παιδιά σε ακατάλληλες ερωτήσεις.

«Είναι γνωστό στη βιβλιογραφία ότι οι ενήλικοι μπορούν να υποβάλλουν τα μικρά παιδιά, ηλικίας από 3 έως 8 ετών σε ψευδή γεγονότα. Τα παιδιά ενσωματώνουν ως πραγματικές πολλές από τις ψευδείς πληροφορίες που τους παρέχονται από τον ενήλικο και τις αναφέρουν σε μεταγενέστερη ανάκληση του γεγονότος».

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια