HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ακαθάριστα οικόπεδα: Κυνηγούν απηνώς όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καθαρίσουν τα οικόπεδά και τα χέρσα χωράφια τους


Μέχρι τις 15 Ιουλίου δόθηκε παράταση για τους καθαρισμούς οικοπέδων και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, ειδάλλως οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με αυστηρές κυρώσεις, πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ, ακόμη και φυλάκιση δύο ετών!

Επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους ή τα χέρσα χωράφια τους, μια υποχρέωση που είναι καθαρά των Δήμων οι οποίοι λαμβάνουν τεράστια ποσά από τα διάφορα δημοτικά τέλη, αλλά και το κράτος!

Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για τη μείωση των προστίμων από απορρίφθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, «υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι είναι αμελείς και κάποιοι οι οποίοι αδιαφορούν. Ενημερώνω ότι ο νόμος είναι εδώ, με τα πρόστιμα και τις διαδικασίες που προβλέπονται».

Και γιατί να διπλοπληρώνουν και να κάνουν κάτι που είναι υποχρέωση είτε τους κράτους, είτε τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης που το μόνο που ξέρει είναι να εισπράττει και να δημιουργεί στρατούς δημοτικών υπαλλήλων για να εξασφαλίζουν οι δήμαρχοι κομματική πελατεία;

Για τους υπόχρεους που δεν θα υποβάλλουν δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Για όσους υποβάλλουν ψευδή δήλωση καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα έως τριακόσιες εξήντα ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ και το πρόστιμο ανέρχεται έως τις 54.000 ευρώ.

Τους ελέγχους για τους καθαρισμούς διενεργούν ήδη οι Δήμοι, ενώ επιτήρηση –και στη συνέχεια έλεγχοι- σε ό,τι αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα γίνεται και με drones.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παράταση δόθηκε επειδή το ζήτημα είναι και τυπικό, καθώς γίνεται αντιληπτό πως ένα μέρος των πολιτών έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, όμως δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους για τεχνικούς, ή πρακτικούς λόγους.

Πάντως, ως τη λήξη της προθεσμίας, εκτιμάται ότι οι δηλώσεις θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο και το κόστος που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ!

Το τεράστιο ποσό που επιβαρύνονται οι πολίτες, ένα επιπλέον χαράτσι ιδιοκτησίας, πέρα από τους αβάστακτους φόρους αφορά τις εξής εργασίες:

-Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

-Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η υποχρέωση αφορά όσους έχουν την ιδιοκτησία, νομή, επικαρπία, είναι μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

– περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

-περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

– εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

-εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, για τον καθαρισμό των παραπάνω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια