HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν


Το τακτικό περπάτημα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακή πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να δυναμώσετε τους μυς και τα οστά σας. Αλλά, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές άσκησης, μπορεί να το παρακάνετε. Αν σας αρέσει να περπατάτε πολύ, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορείτε να περπατήσετε πάρα πολύ σε μια μέρα;

Ίσως είστε στο TikTok “hot girl walk walk” — μια πρακτική πεζοπορίας στην ύπαιθρο που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ( το #hotgirlwalk έχει αυτήν τη στιγμή χιλιάδες αναρτήσεις).

Ή ίσως έχετε ακολουθήσει την τάση της πεζοπορίας στην πόλη, η οποία για ορισμένους σημαίνει να περπατάτε πάνω από 15 έως 24 χιλιόμετρα την ημέρα (κυρίως σε αστικά περιβάλλοντα). Ωστόσο δεν υπάρχει «μέγιστο» όριο για το περπάτημα ή οποιαδήποτε άσκηση θέλετε να κάνετε.

Τα οφέλη του περπατήματος μεγάλων αποστάσεων θα μπορούσαν να σας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Εκτός από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 , το να περπατάτε αρκετά μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σας. Μια μελέτη σε περισσότερους από 4.800 ενήλικες στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι το περπάτημα περισσότερων βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με το περπάτημα λιγότερων βημάτων την ημέρα.

Τούτου λεχθέντος, η ικανότητά σας να περπατάτε πολλά χιλιόμετρα με ασφάλεια εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, η υγεία των αρθρώσεων και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο καιρός και η πρόσβαση.

Ποιος πρέπει να προσέχει όταν περπατάει πολύ;


Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το να περπατάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας , μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν να μην ξεπερνούν τα όριά τους.

Τα άτομα με καρδιοπνευμονικά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και οι καρδιακές παθήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ώστε να μην το παρακάνουν με ένα μεγάλο περπάτημα, λόγω της επίδρασής του στην αύξηση του καρδιακού παλμού.

Τα προβλήματα με τους μυς και τις αρθρώσεις στα πόδια μπορεί επίσης να σας αποκλείσουν από μεγάλους περιπάτους. Άτομα με προβλήματα στα πόδια και στα κάτω άκρα, όπως η αρθρίτιδα του γόνατος, πρέπει να προσέχουν να μην περπατούν πολύ μέσα στην ημέρα, ώστε να μην επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις. Τα παπούτσια πεζοπορίας υψηλής ποιότητας, που εφαρμόζουν καλά, μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο πόνου από το περπάτημα για άτομα με προβλήματα αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα.

Άλλοι που μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν το περπάτημα περιλαμβάνουν άτομα με αναπνευστικές παθήσεις όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ), καθώς και ηλικιωμένα άτομα. Οι πτώσεις αποτελούν μεγάλη ανησυχία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, επομένως θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερπροσπάθεια.

Πώς να καταλάβετε εάν περπατάτε πολύ

Μια μεγάλη βόλτα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αναζωογονημένοι, ακόμα κι αν πονάτε μετά. Ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί τραυματισμούς. Ένας τραυματισμός από υπερβολική χρήση συμβαίνει όταν εκτελείται μια επαναλαμβανόμενη κίνηση σε σημείο να τραυματιστούν οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες.

Λοιπόν, πώς θα καταλάβετε εάν φτάνετε στο σημείο της υπερβολικής χρήσης; Προσέξτε για σωματικά σημάδια. Εάν πονάτε στις αρθρώσεις ή νιώθετε δυσκαμψία στο σώμα, μειώσετε την ένταση και ξεκουραστείτε μια ημέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί ή επανέλθει μετά από ένα διάλειμμα από το περπάτημα.

Άλλοι δείκτες ότι ασκείστε υπερβολικά περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, αλλαγές στη διάθεση όπως ευερεθιστότητα ή άγχος και αυξημένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας είναι υπερστρεσμένο και χρειάζεται ξεκούραση.

Πώς να βοηθήσετε το σώμα σας για να περπατά πολύ σε μια μέρα
Κάνοντας τα παρακάτω μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να περπατά μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς πόνο και τραυματισμό:

Προπονηθείτε σταδιακά

Η προοδευτική προπόνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε επαρκώς και να έχετε αντοχή. Ξεκινήστε περπατώντας μια διαχειρίσιμη απόσταση και σταδιακά αυξήστε την όχι περισσότερο από αυτό που μπορείτε. Για πολλούς, ο στόχος για 10.000 βήματα την ημέρα μπορεί να είναι εξαιρετικός.

Δυναμώστε τους μυς σας

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο (τους μυς στο μπροστινό μέρος των μηρών), τους μηριαίους μυς (τους μύες στο πίσω μέρος των μηρών), τους γλουτούς (γλουτούς), τους μυς της πλάτης και τους κοιλιακούς.

Λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις πριν ξεκινήσετε

Η διασφάλιση της ασφάλειάς σας είναι πρωταρχικής σημασίας όταν κάνετε μια μεγάλη βόλτα. Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, φορέστε κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα και επιλέξτε καλά φωτισμένες, κατοικημένες περιοχές για τις βόλτες σας.

Το τακτικό περπάτημα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι εάν το παρακάνετε. Για να περπατήσετε μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς πόνο και τραυματισμό, ξεκινήστε με διαχειρίσιμες αποστάσεις και αυξήστε σταδιακά, ενισχύστε τους μυς που χρησιμοποιείτε και λάβετε τυπικές προφυλάξεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια