HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι αλλάζει στις ακτινογραφίες ύστερα από την ξαφνική απόφαση του ΕΟΠΥΥ


Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Οργανισμού με την οποία προβλέπεται ότι ειδικός ακτινολόγος πρέπει να συνταγογραφεί δωρεάν και το σκιαγραφικό φάρμακο. Η ΕΑΕ έστειλε, μάλιστα, άμεσα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, στην οποία επισημαίνει ότι – σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας – αυτό που τους ζητείται είναι απαράδεκτο και μη νόμιμο.

Το ιστορικό πίσω από την όλη αυτή αναστάτωση – την εν πολλοίς άνευ λόγου – έχει ως εξής: Μέχρι προσφάτως, όταν ένας γιατρός ζητούσε από τον ασθενή του να κάνει π.χ. μία αξονική τομογραφία, μαζί με το παραπεμπτικό τού συνταγογραφούσε και το σκιαγραφικό φάρμακο που χρειαζόταν για την εξέτασή του. Ο γιατρός αυτός, παθολόγος, ογκολόγος, χειρουργός ή άλλης σχετικής ειδικότητας, δεν ζητούσε φυσικά ξεχωριστή αμοιβή για να συνταγογραφήσει το σκιαγραφικό διότι το έκανε ούτως ή άλλως στο πλαίσιο μίας επίσκεψης του ασθενούς στο ιατρείο του, ιδιωτικό ή δημόσιο. Αίφνης, όμως, ο ΕΟΠΥΥ άλλαξε το καθεστώς και ζητάει να μην συνταγογραφούν οι θεράποντες γιατροί το σκιαγραφικό, αλλά ο ακτινολόγος που θα κάνει την εξέταση. Προχωράει, όμως, και ένα βήμα πιο πέρα: Απαιτεί από τον γιατρό αυτόν να κάνει όλη τη χρονοβόρα διαδικασία της συνταγογράφησης χωρίς να λάβει αμοιβή. Και από εδώ ξεκινάει το πρόβλημα…

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δύο Οδοντιατρικών Συλλόγων

Εν τω μεταξύ, μέσα στην όλη αναστάτωση γίνονται και κάποιες κινήσεις που προωθούν το πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Χίου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δυο συλλόγων στη διάρκεια της διοργάνωσης του 6ου Αιγαιοπελαγίτικου Οδοντιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο.

Με το μνημόνιο συνεργασίας επιδιώκεται η ενίσχυση και αναβάθμιση των μεταξύ τους σχέσεων, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων μας, επ' ωφελεία της οδοντιατρικής επιστήμης, του οδοντιατρικού επαγγέλματος, της δημόσιας και ατομικής υγείας και των οδοντιάτρων μελών τους.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, κ. Αθανάσιος Υφαντής, «στη Χίο χτυπά η καρδιά της νησιωτικής και ακριτικής Ελλάδας». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι εδώ, ακριβώς απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια, να δηλώσουμε παρόντες, στο πλευρό των ακριτών μας και να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, την αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου συμφωνούμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ενθάρρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας για την υλοποίηση των σκοπών και των επιδιώξεων. Θα αναλάβουμε κοινές δράσεις και ιδίως θα επιδιώξουμε να ανταλλάσουμε σε τακτική βάση τεχνογνωσία, εμπειρίες, γνώσεις, πληροφορίες, επισκέψεις εκπροσώπων μας, να υποστηρίζουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν, αξιοποιώντας το προσωπικό και τους συνεργάτες μας, να διεκδικούμε την προώθηση και επίλυση των επαγγελματικών θεμάτων, να διοργανώνουμε ενημερωτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια για την επιστημονική προαγωγή των μελών μας. Κοινός μας στόχος και ευθύνη ταυτόχρονα, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και στις συνεχείς και ταχύτατες μεταβαλλόμενες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας. Αυτό απαιτεί, πάνω απ' όλα, συνεργασία και συλλογική δράση. Το μυαλό και η καρδιά μας θα βρίσκεται στο ιστορικό νησί της Χίου και στους συναδέλφους μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέας Καραμούζος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Χίου η αδελφοποίηση με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής, που εκπροσωπεί επάξια σε συνδικαλιστικό και επιστημονικό επίπεδο χιλιάδες συναδέλφους. Η τιμή αυτή για τον Σύλλογό μας καθίσταται μεγαλύτερη αφού γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του μεγαλύτερου Συλλόγου της χώρας. Δεν μπορώ να ξεχάσω την μεγάλη χαρά με την οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση του Συλλόγου μας ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Υφαντής. Πρόσκληση που αποτελεί το επιστέγασμα της μακροχρόνιας φιλίας μας τόσο με τον πρόεδρο όσο και με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η αδελφοποίηση θα αποτελέσει μία ευκαιρία για την από κοινού αντιμετώπιση των επαγγελματικών μας προβλημάτων, θα προάγει την αμοιβαία συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των μελών των Συλλόγων μας και θα οδηγήσει στη σύσφιξη των επιστημονικών και κοινωνικών δεσμών μεταξύ μας».

Μιλώντας στο iEidiseis, ο κ. Αθανάσιος Υφαντής αναφέρει: «Είμαστε όλοι εδώ, ακριβώς απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια, να δηλώσουμε παρόντες, στο πλευρό των ακριτών μας και να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, την αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Πρωτοβουλίες σε επιστημονικό επίπεδο που πρέπει να αναδεικνύονται».


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια