HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Έρχονται αλλαγές στις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις


Μέχρι τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, να προχωρήσει στην αναθεώρηση της νομοθεσίας, για να καταστεί υποχρεωτική η σύναψη κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων για το 80% των εργαζομένων.

Αυτό το μέτρο στοχεύει στην αύξηση των αμοιβών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζομένους, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, βασική επιδίωξη είναι να φτάσουν οι ονομαστικοί μισθοί στα 1.500 ευρώ κατά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η πλειονότητα των εργαζομένων στηρίζει την ανάγκη για δεσμευτικές κλαδικές συμβάσεις.

Ειδικότερα, το 82% των εργαζομένων θεωρεί ότι οι κλαδικές συμβάσεις είναι απαραίτητες για όλους τους εργοδότες, ενώ το 85% τις βλέπει ως κρίσιμες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι κλαδικές συμβάσεις είναι θεμελιώδεις για την προστασία των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και για την υποστήριξη κρίσιμων κλάδων της οικονομίας.

Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την επίδραση των συλλογικών συμβάσεων σε διάφορους τομείς:

  • το 85% πιστεύει ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι απαραίτητες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας,
  • το 83% αναγνωρίζει την επίδρασή τους στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας,
  • το 80% θεωρεί κρίσιμες τις συμβάσεις για τη διασφάλιση συνθηκών υγείας,
  • το 73% συνδέει τις συμβάσεις με την αύξηση των αμοιβών,
  • το 71% βλέπει τη συμβολή τους στην επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Ωστόσο, παρά την ευρεία υποστήριξη, το 65% των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις αναφέρει ότι δεν έχει παρατηρήσει βελτίωση στην εργασία του από την αρχή του 2023 μέχρι σήμερα, υποδεικνύοντας την ανάγκη για αναβάθμιση του θεσμού.

Από τους εργαζόμενους που έχουν παρατηρήσει βελτιώσεις χάρη στις συλλογικές συμβάσεις:

  • το 83% αναφέρει αύξηση του μισθού,
  • το 24% αναφέρει ευνοϊκότερη ρύθμιση του ωραρίου,
  • το 14% αναφέρει σύναψη πρόσθετου ασφαλιστικού συμβολαίου.

Παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των ποσοστών κάλυψης από κλαδικές συμβάσεις στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στη θεσμική λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, το 74% θεωρεί τις κλαδικές συμβάσεις απαραίτητες για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών εργασίας, ενώ το 76% πιστεύει ότι η απουσία συλλογικής σύμβασης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή εξέλιξη και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί:

  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ): επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών,
  • Αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου: επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για συρροή και μετενέργεια,
  • Αύξηση μισθών και έλεγχος τιμών: ενίσχυση της διαφάνειας στη διαμόρφωση τιμών και πάταξη της κερδοσκοπίας σε βασικούς κλάδους παραγωγής και εμπορίας αγαθών, με έκτακτη φορολογία σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, επιχειρήσεις ενέργειας, μεταφορές και τράπεζες.
  • Η έρευνα και οι νέες διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες για την αναμόρφωση της εργασιακής πολιτικής και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια