Το ποσό των 488 εκατομμύριων ευρώ φτάνουν τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της, ζήτημα το οποίο τεχνηέντως έχει μπει για τα καλά… κάτω από το χαλί λες και όλο αυτό αποτελεί μια κανονικότητα.
Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ.
Είναι όμως κανονικότητα;
Ο γνωστός χρήστης του Χ (πρώην Twitter), JoDi, ρώτησε το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer - Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής), την εφαρμογή, δηλαδή, τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot) για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας και η απάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
❓ Ρώτησα το ChatGPT:
— 𝕁𝕠 𝔻𝕚 🏳️🌈 (@jodigraphics15) September 23, 2024
"Τι θα συνέβαινε σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα εάν ένα κόμμα είχε το 2009 απλήρωτα δάνεια 100 εκ. ευρώ και το 2023 τα απλήρωτα αυτά δάνεια είχαν φτάσει τα 488 εκ. ευρώ;"
🤖 Η απάντησή του:
Σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ένα κόμμα που αντιμετωπίζει τόσο… pic.twitter.com/h2WTHejAtV
Το ίδιο κάναμε και εμείς για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ένα τέτοιο φαινόμενο θα δρομολογούσε:
- Τραπεζικός και νομικός έλεγχος
- Δικαστικές διαδικασίες
- Απώλεια εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων
- Κρίση αξιοπιστίας πολιτικού συστήματος (αυτό ισχύει, αλλά για πολλούς ακόμα λόγους)
- Διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων
- Κανονιστική ρύθμιση τραπεζών
- Δημόσια κατακραυγή
Η ερώτηση που τέθηκε στο ChatGPT ήταν η εξής: «Τι θα συνέβαινε σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα εάν ένα κόμμα είχε το 2009 απλήρωτα δάνεια 100 εκ. ευρώ και το 2023 τα απλήρωτα αυτά δάνεια είχαν φτάσει τα 488 εκ. ευρώ;»
Η απάντηση του ChatGPT ήταν:
«Σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, η κατάσταση που περιγράφεις, δηλαδή ένα πολιτικό κόμμα με απλήρωτα δάνεια που αυξάνονται από τα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 488 εκατομμύρια ευρώ το 2023, θα προκαλούσε σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, εμπιστοσύνης και πιθανόν νομικών κυρώσεων.
Η αντιμετώπιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:
Νομικές και οικονομικές συνέπειες
Τραπεζικός και νομικός έλεγχος: Οι τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια θα έπρεπε να δικαιολογήσουν γιατί συνεχίζουν να χρηματοδοτούν ένα κόμμα που δεν αποπληρώνει τα χρέη του. Θα γινόταν διερεύνηση για το αν υπήρξε κακή διαχείριση των δανείων ή ακόμα και πολιτικές πιέσεις.
Δικαστικές διαδικασίες: Αν το κόμμα αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια, ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικές διαδικασίες για την είσπραξη του χρέους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του κόμματος ή άλλων μέτρων εκτέλεσης.
Πολιτική αστάθεια
Απώλεια εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων: Η συνεχής αύξηση του χρέους χωρίς αποπληρωμή θα μείωνε την αξιοπιστία του κόμματος στα μάτια των ψηφοφόρων. Θα υπήρχαν κατηγορίες για ανευθυνότητα και πιθανόν σκάνδαλα σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.
Κρίση αξιοπιστίας πολιτικού συστήματος: Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών συνολικά στο πολιτικό σύστημα, ειδικά αν τα δάνεια φαίνονται να χορηγούνται υπό αδιαφανείς όρους ή εάν οι τράπεζες είναι κρατικά ελεγχόμενες.
Ρυθμίσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες
Διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων: Θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και να καθιερωθούν αυστηρότεροι κανόνες για το πώς μπορούν να δανείζονται.
Κανονιστική ρύθμιση τραπεζών: Οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν αν υπήρξε κακή πρακτική από πλευράς των τραπεζών και ίσως επιβάλουν νέους κανονισμούς για τη χρηματοδότηση κομμάτων, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση μη εξυπηρετούμενων χρεών.
Δημόσια κατακραυγή
Ο τύπος και τα μέσα ενημέρωσης πιθανόν να επικεντρώνονταν στο σκάνδαλο, ενώ ομάδες πολιτών θα απαιτούσαν μεγαλύτερη διαφάνεια και απόδοση ευθυνών, ενδεχομένως και μέσω διαδηλώσεων.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η πολιτική και οικονομική διαχείριση τέτοιων χρεών θα προκαλούσε μαζικές αντιδράσεις από διάφορους φορείς. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των υπευθύνων, αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος και ενδεχομένως σοβαρές κυρώσεις από τις δικαστικές αρχές ή τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας».
Αλλά, είπαμε, μιλάμε για μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όχι για την Ελλάδα.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!