HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα που πέθαναν 3 από τα 5 παιδιά στην Αμαλιάδα


Η διάμεση πνευμονίτιδα, γνωστή και ως διάμεση πνευμονοπάθεια ή διάχυτη παρεγχυματική πνευμονοπάθεια, αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκύπτει από βλάβη στα κύτταρα που περιβάλλουν τα αεροθυλάκια στους πνεύμονες. Αυτή η βλάβη προκαλεί μια σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική ίνωση, η οποία επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων.

Η κατάσταση παρουσιάζει σημαντικές διαφορές μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Η διάμεση πνευμονίτιδα εντοπίστηκε σε τρία από τα 5 παιδιά που πέθαναν σε Αμαλιάδα και Αχαΐα, στον θάνατο των οποίων «εμπλέκεται» κατά κάποιο τρόπο η 24χρονη Ειρήνη.

Στα παιδιά, τα αίτια που οδηγούν σε διάμεση πνευμονίτιδα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, με τους ιούς να είναι οι κυριότεροι παράγοντες εκτός της νεογνικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το humanitas «η διάμεση πνευμονοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια ανώμαλη επούλωση ενός τραυματισμού στους πνεύμονες. Το σώμα παράγει μόνο την ακριβή ποσότητα ιστού που χρειάζεται για την επισκευή των τραυματισμένων μερών. Στην διάμεση πνευμονοπάθεια η διαδικασία επισκευής γίνεται ακατάλληλα, έτσι ο ιστός γύρω από τους θύλακες αέρα συσσωρεύεται και δυσκολεύει την παροχή οξυγόνου στην ροή του αίματος.

Στην διάμεση πνευμονική νόσο η διαδικασία επισκευής πηγαίνει ακατάλληλα έτσι ώστε ο ιστός γύρω από τους αερόσακους (δηλαδή οι κυψελίδες) να συσσωματωθεί και να δημιουργήσει ουλές που προκαλούν δυσκολίες στο οξυγόνο να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη, η διάμεση πνευμονοπάθεια συνήθως εμφανίζεται από γνωστές αιτίες που περιλαμβάνουν αυτοάνοσες ή ρευματολογικές παθήσεις, επαγγελματικές και οργανικές εκθέσεις σε παράγοντες στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, φάρμακα και κάποια είδη ακτινοβολίας.

Η μακροχρόνια έκθεση στα ακόλουθα οργανικά και ανόργανα υλικά και παράγοντες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες:

  • Πρωτεΐνες πτηνών (τα ίδια τα ζώα και παράγωγα αυτών που περιέχουν φτερά)
  • Κάρβουνο, σιτηρά και σκόνη πυρίτιου.
  • Ίνες αμιάντου.
  • Μούχλα από ντους, μπανιέρες ή ζημιές στο νερό.Φάρμακα και ακτινοβολία.

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονές σας, όπως:

  • Χημειοθεραπεία ή ανοσορρυθμιστικά φάρμακα
  • Καρδιακά φάρμακα.
  • Ορισμένα αντιβιοτικά.

Μερικές φορές οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία ακτινοβολίας για καρκίνο του πνεύμονα ή του μαστού παρουσιάζουν σημάδια πνευμονικής βλάβης μήνες ή μερικές φορές ακόμη και χρόνια μετά την πρώτη θεραπεία».

Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι σπάνιες, οι πιο κοινές μορφές διάμεσης πνευμονίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Σαρκοείδωση
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
  • Εξωγενής Αλλεργική Κυψελιδίτιδα (γνωστή επίσης ως Πνευμονίτιδα Εξ Υπερευαισθησίας)
  • Διάμεση πνευμονοπάθεια σχετιζόμενη με νόσους του συνδετικού ιστού
  • Πνευμονοκονίαση
  • Διάμεση πνευμονίτιδα που προκαλείται από συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων.

Συμπτώματα της Διάμεσης Πνευμονίτιδας

Τα συμπτώματα των διάμεσων πνευμονοπαθειών συχνά αναπτύσσονται σταδιακά. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν δύσπνοια και περιορισμένη ικανότητα άσκησης, ενώ ένας επίμονος βήχας, που συνήθως είναι ξηρός και δεν συνοδεύεται από παραγωγή φλέγματος, είναι επίσης κοινός.

Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν μπλε ή μωβ αποχρωματισμό στα χείλη, τα χέρια και τα πόδια, αποτέλεσμα της χαμηλής ποσότητας οξυγόνου στο αίμα.

Επίσης, μπορεί να υπάρξει πληκτροδακτυλία, δηλαδή διόγκωση των δακτύλων, που αποτελεί ένδειξη μειωμένης οξυγόνωσης.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η κατάσταση των ασθενών με διάμεση πνευμονίτιδα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια