Ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου 2026 και θα ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου 2026 η Δημόσια Διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας - συγκεκριμένα Τμήμα 1: Περιοχές Natura 2000 της Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας και Τμήμα 2: Περιοχές Natura 2000 του Βερμίου και του Ορεινού Τόξου Αριδαίας.Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες θα υποδείξουν τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός των ορίων τους, σε συνάρτηση με τα προστατευόμενα είδη και οικοτόπους κάθε ομάδας περιοχών και σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Με το έργο των Ε.Π.Μ., προβλέπεται η οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας των περιοχών Natura 2000 και αντίστοιχοι όροι και περιορισμοί στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη τόσο ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και προς την ανάπτυξη της περιοχής.
Η Ε.Π.Μ. αποτελεί την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για την έκδοση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος και του Σχεδίου Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, τα οποία θα ακολουθήσουν.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν στη Δημόσια Διαβούλευση, στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ιστοσελίδα: https://ypen.gov.gr/diavouleusi/forums/forum/dimosia-diavoyleysi-toy-ergoy-ekponisi-eidikon-perivallontikon-meleton-syntaxi-proedrikon-diatagmaton-prostasias-kai-schedion-diacheirisis-gia-tis-perioches-toy-diktyoy-natura-2000/











0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!