Με τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργούσε στο Ζεφυρι και κέρδη χιλιάδων ευρώ το κύκλωμα των Ρομά που εξαπατούσαν τους πολίτες πόσταρε στα social media τα… κλεμμένα με προκλητικές δημοσιεύσεις κρατώντας χαρτονομίσματα σαν ακουστικά.
Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης οι αστυνομικοί του ελληνικού FBI πέρασε χειροπέδες σε έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων το αρχηγικό μέλος καθώς και στον συντονιστή των επιχειρησιακών ομάδων. Παράλληλα, οι αστυνομικοί εντόπισαν κατοικία που χρησιμοποιούνταν ως «τηλεφωνικό κέντρο» από όπου πραγματοποιούνταν οι κλήσεις προς τα θύματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2025 ένα οργανωμένο δίκτυο με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, Καταφέρνοντας να αποκομίσουν κέρδη που αγγίζουν τις 280.000 €.
Η οργάνωση αποτελούνταν από το αρχηγικό μέλος που λειτουργούσε ως «διευθυντής», το «τηλεφωνικό κέντρο» με τους τηλεφωνητές, τις «επιχειρησιακές ομάδες» που αναλάμβαναν την παραλαβή των χρημάτων και των τιμαλφών.
Οι τηλεφωνητές εντόπιζαν τυχαία ονόματα πολιτών από τηλεφωνικούς καταλόγους και πραγματοποιούσαν καθημερινά δεκάδες κλήσεις. Παριστάνοντας τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές, επικαλούνταν διάφορα προσχήματα, όπως διαρροή ηλεκτρικής ενέργειας, φορολογικές δηλώσεις ή ασφάλιση μετρητών και τιμαλφών. Με αυτόν τον τρόπο έπειθαν τα θύματά τους να συγκεντρώσουν χρήματα και κοσμήματα και να τα αφήσουν σε σημείο με εύκολη πρόσβαση μέσα ή έξω από την κατοικία τους. Στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση τα μέλη των «επιχειρησιακών ομάδων», τα οποία χρησιμοποιώντας κυρίως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα πήγαιναν στα σπίτια των θυμάτων και παραλάμβαναν τα χρήματα ή τα τιμαλφή με τη δικαιολογία της καταμέτρησης ή εκτίμησης.
Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης είχε κεντρικό ρόλο, επιβλέποντας το τηλεφωνικό κέντρο και καθοδηγώντας τις ομάδες που πήγαιναν να παραλάβουν τα χρήματα. Για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό τους, τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν συχνά τον χώρο εγκατάστασης του τηλεφωνικού κέντρου και τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν. Παράλληλα, στους χώρους που λειτουργούσαν είχαν εγκαταστήσει κάγκελα ασφαλείας και κάμερες παρακολούθησης ώστε να εντοπίζουν εγκαίρως τυχόν αστυνομική παρουσία.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 40 περιπτώσεις απάτης, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 20 κινητά τηλέφωνα
- 22 κάρτες SIM
- 10 επώνυμα ρολόγια
- 4 χρυσές αλυσίδες
- 2 δαχτυλίδια
- 9 φυσίγγια των 9mm
- καταγραφικό σύστημα
- 2 αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία τον Ιούλιο του 2025
- 3.900 ευρώ σε μετρητά











0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!