HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εφαρμογή του 8ωρου για όλους τους εργαζομένους αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης


Την άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των κατ' εξουσιοδότηση εκδοθέντων υπουργικών και λοιπών αποφάσεων,  που καθορίζουν κατ' εξειδίκευση τα ωράρια απασχόλησης των εργαζομένων στο Δήμο Κατερίνης, που εργάζονται με μικρότερο του οκταώρου ωράριο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του συνεδρίασης.
«Σύμφωνα με το άρθρο 102, για την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο 22 του συντάγματος, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό, oι εργαζόμενοι πρέπει να τυγχάνουν όλων των προνομίων που προβλέπονται, προκειμένου να έχουν μία αξιοπρεπή εργασία και μισθούς, ασφάλιση και όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο, θέματα, τα οποία ο Δήμος Κατερίνης τηρεί απαρέγκλιτα και συστηματικά» σημείωσε μεταξύ άλλων στην διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα το έχει θέσει και σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και στο παρελθόν σε συνεδρίαση στο Δημαρχείο, παρουσία όλων των παρατάξεων και των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων. Όπως σημείωσε ο κος Χιονίδης «Χρειάζεται λογική, ψυχραιμία για τα αυτονόητα. Θεωρούμε αφού είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο θα πρέπει είτε είμαστε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα να εργαζόμαστε τις ίδιες ώρες. Σε όλους τους τομείς του δημοσίου, στα τεχνικά έργα, σε διάφορα μηχανήματα, στην καθαριότητα και στην αποκομιδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το ίδιο ωράριο. Επειδή είμαι βέβαιος ότι το περί δικαίου αίσθημα, η νομιμότητα, η συνταγματικότητα είναι αρχές που διέπουν όλους μας, ας προχωρήσουμε με θάρρος για να αιτηθούμε την εφαρμογή  αυτής της απόφασης στο Δήμο Κατερίνης και σε όλο το ελληνικό δημόσιο. Θα κάνουμε εμείς την αρχή και αυτή η θετική εξέλιξη για τον Δήμο μας και την κοινωνία ας εφαρμοστεί στην συνέχεια παντού εφόσον θελήσουν να ακολουθήσουν και όλοι οι άλλοι».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 70%), των υπαλλήλων του Δήμου Κατερίνης εργάζεται το 8ωρο της. Οι υπόλοιποι παρότι λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας της τάξεως των 150 ευρώ μηνιαίως εργάζονται εξίμισι ώρες.

«Συμβαίνει ένα παράδοξο στο ελληνικό δημόσιο και στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με μία λογική και πέρα από κάθε ιδεοληψία. Ας  δώσουμε το έναυσμα, ώστε να προστατευτεί η εργασία των εργαζομένων στο δημόσιο, να μην δυσφημείται η εργασία σε αυτό και να αποτελεί συγκρίσιμο στοιχείο, με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τις ίδιες προϋποθέσεις» υπογράμμισε ο κος Χιονίδης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δίνουμε τα πάντα στους εργαζόμενους, προκειμένου να έχουν όλα τα δικαιώματά τους, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα και ούτε ένα λεπτό παραπάνω εκτός και αν λαμβάνουν υπερωρία. Και επειδή δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει τις υπερωρίες βάσει του 1 προς 280, όταν οι ημέρες εργασίας είναι 220 και να λαμβάνει τις κατ’ επίφαση, ευτελείς υπερωρίες των 2,5 ευρώ την ώρα προτείνω και σε αυτή την περίπτωση να προσφύγουμε και να  κυριαρχήσει η λογική».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια