HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Θ. Λιακόπουλος: Ο Μαστόδοντας της Νεοκαισάρειας: Πώς θα αλλάξει τη ζωή μας, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Δίπλα στην Κατερίνη, σε στρατηγικό σημείο, ανάμεσα στην πρωτεύουσα και τα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου μας, υπάρχει η Νεοκαισάρεια. Εκεί το 2014 έγινε μία εξαιρετικά σπουδαία ανακάλυψη από καθηγητές του Α.Π.Θ: Ένας χαυλιόδοντας και άλλα οστά που ανήκαν σε έναν Μαστόδοντα, ηλικίας 5 – 9 εκατομμυρίων ετών! Οι ανασκαφές ξεκίνησαν, τα ευρήματα θεωρήθηκαν πραγματικός θησαυρός, όμως οι κάτοικοι εκεί παλεύουν μόνοι τους, χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Αυτό πλέον θα αλλάξει και ο συνδυασμός μας θα αναδείξει την περιοχή σε νέο πόλο έλξης για τον τουρισμό μας, στην προσπάθειά μας να μετατρέψουμε τον Δήμο μας ως τουριστικό προορισμό για 12 μήνες / χρόνο.
Το εύρημα
·        Την 1η Μαϊου 2014 ο κ. Νίκος Ξενίδης παρατήρησε έναν χαυλιόδοντα να προεξέχει από το έδαφος.
·        Αμέσως ενεπλάκη στην υπόθεση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Ιούνιο ξεκίνησαν οι πρόδρομες – δειγματοληπτικές ανασκαφές
·        Το καλοκαίρι του 2016 έγιναν οι σωστικές ανασκαφές, η ανάσυρση των ευρημάτων, ο καθαρισμός και η φύλαξή τους
·        Τα ευρήματα ταυτοποιήθηκε ότι αφορούσαν έναν προϊστορικό Μαστόδοντα, ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών.
Η ίδρυση του «Μαστόδοντα». Οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους
Οι ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από μικρές δωρεές εθελοντών της Νεοκαισάρειας. Συνέδραμαν και άλλοι κάτοικοι της κοινότητας εκεί, καθώς και συνδημότες από διάφορα σημεία του Δήμου.
Τον Αύγουστο του 2016 ιδρύθηκε ο «Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ». Οι εθελοντές του έβαλαν στόχο τους να δημιουργήσουν εκθετήριο στον τόπο τους. Μετά από άοκνες προσπάθειες, πλέον απομένουν περίπου 4.000 Ευρώ για να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσό και να λειτουργήσει το εκθετήριο.

Η παρέμβαση ουσίας του συνδυασμού μας
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολα τα λόγια και τα συγχαρητήρια προς τους πολίτες, όμως πρωταρχικά απαιτούνται ΠΡΑΞΕΙΣ. Έτσι, προτείνουμε δύο φάσεις πράξεων:

Πριν τις εκλογές
·        Δημοσιοποίηση του θέματος, γιατί κάτι τόσο σπουδαίο δεν το ήξερε σχεδόν κανείς
·        Συγκέντρωση χρημάτων για τον σωστό αυτό σκοπό: Ο συνδυασμός μας θα συγκεντρώσει τα πρώτα 500 Ευρώ
·        Πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να δοθούν από τον Δήμο τα 3.500 Ευρώ που υπολείπονται.
·        Αν η παραπάνω πρόταση δεν γίνει δεκτή, πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, για να δοθεί άδεια και να τοποθετηθεί περίπτερο στην Πλατεία Ελευθερίας για 1 μήνα, έτσι ώστε εκεί οι εθελοντές να ενημερώσουν περαιτέρω τον κόσμο και να συγκεντρώσουν το υπόλοιπο ποσό
·        Διοργάνωση συνεδρίου την Άνοιξη, με στόχο την επιστημονική ενημέρωση όλων και την ανάδειξη του θέματος ως κομβικού για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Μετά τις εκλογές και τη νίκη μας
·        Υιοθέτηση του εκθετηρίου από τον Δήμο Κατερίνης
·        Οργάνωση ετήσιου συνεδρίου και συνεχών δράσεων για την προβολή του τόπου στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Το εκθετήριο του Μαστόδοντα, ως τμήμα της συνολικότερης προσέγγισής μας
Αφού παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας, το θέμα του εκθετηρίου του Μαστόδοντα παρουσιάζει άμεση σχέση. Η συνολική μας προσέγγιση για την περιοχή είναι:
·        Άνοιγμα του Πλατανόδασους στο κοινό
·        Διενέργεια διαγωνισμού μίσθωσης, με προοπτική την κατασκευή χώρου αναψυχής και ξενώνα σε επιτρεπόμενο τμήμα του χώρου, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα διανυκτέρευσης στην περιοχή, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας κ.α.
·        Σύνδεση του Πλατανοδάσους με το Εκθετήριο στη Νεοκαισάρεια, μέσω δημιουργίας ειδικής διαδρομής για πεζούς και ποδήλατα
·        Αυτόνομη δημιουργία της πρώτης «Γεωπαλαιοντολογικής Διαδρομής» στην Ελλάδα. Με αυτή θα ανοίξουμε την αγορά για τους τουρίστες που αναζητούν τον περιπατητικό τουρισμό (εκατομμύρια στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα)
·        Χρηματοδότηση και δημιουργία ενός εκμαγείου που θα παρουσιάζει πως ήταν ο Μαστόδοντας της προϊστορίας, γιατί είναι άλλο να το λες και άλλο να το δείξεις.
·        Δημιουργία πολλών άλλων διαδρομών για περπάτημα και ποδήλατο, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να έχει επιλογές και συνδυασμούς που θα τον κρατήσουν στην περιοχή για ημέρες και όχι ώρες.
·        Σύνδεση του σημείου τόσο με την Κατερίνη και το παραθαλάσσιο μέτωπο, όσο και με τα χωριά του ορεινού μας όγκου, έτσι ώστε να δώσουμε περισσότερες επιλογές διαμονής, διασκέδασης, φαγητού κλπ.
·        Σύνδεση του εκθετηρίου με άλλα εκθετήρια σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία «λίστα με πολλές επιλογές», που θα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για τουρίστες, να έχουν βάση τους την Κατερίνη και τη Νεοκαισάρεια / τα γύρω χωριά και να επισκεφθούν πολλά ακόμη σημεία. 
·        Πρόταση στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης να κάνουμε στην Κατερίνη το Μουσείο που σχεδιάζεται για το θέμα της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας.

Οι εθελοντές, το άλφα και το ωμέγα πίσω ΚΑΙ από αυτή τη σπουδαία δουλειά

Νιώθουμε τυχεροί και περήφανοι που γνωρίσαμε στη Νεοκαισάρεια τους εθελοντές του συλλόγου ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ. Είδαμε ανθρώπους με πάθος για τον τόπο τους και για να δημιουργήσουν κάτι σπουδαίο. Δεν είναι τυχαίο το ότι προτάσσουμε τον εθελοντισμό ως συνδυασμός, αποδεικνύεται ότι ΚΑΙ αυτή η σπουδαία δουλειά βασίστηκε σε εθελοντές.
Προσωπικά ως Θανάσης Λιακόπουλος νιώθω ηθικά δεσμευμένος να υλοποιήσω τις προτάσεις των εθελοντών του Μαστόδοντα και να τους βοηθήσω να παράξουν ακόμη περισσότερα για τον τόπο τους, για τον τόπο μας. Τους χρειαζόμαστε!
Οι άνθρωποι του Μαστόδοντα παρουσιάζουν το θέμα στους υποψηφίους του συνδυασμού μας και άλλους φίλους:

Βίντεο: 



Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια