HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 1 Μαΐου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

1η Μαΐου

Γεγονότα

1954-Φτάνει στην Κατερίνη και αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Νομάρχης Πιερίας, Θεμιστοκλής Μπάλλας, δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας “Θεσσαλική Ηχώ” και δικηγόρος. Γεννημένος το 1917, σήμερα είναι ο γηραιότερος εν ζωή πρώην νομάρχης Πιερίας.  (Μακεδονικός Αγών, 2-5-1954, σελ. 1)

1959-Από σήμερα η ΔΕΗ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λειτουργία των εργοστασίων. Συμφωνήθηκε η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Ηλεκτρικής Εταιρείας από τη ΔΕΗ. Διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ Κατερίνης παραμένει ο Χρήστος Χηνόπουλος, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια υπηρετεί ευδοκίμως στην πόλη. (Νέα Εποχή, 16-4-1959, σελ. 4) Το εργοστάσιο ενισχύεται με μηχανή 300 ίππων. (Νέα Εποχή, 3-5-1959, σελ. 4).

1973-Τελούνται τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στον Άνω Άγιο Ιωάννη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρνάβα. (Ολύμπιον Βήμα,  28-4-1973, σελ. 2)
 
Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στον Άνω Άγιο Ιωάννη


2014-Ο Νίκος Ξενίδης ανακαλύπτει έναν χαυλιόδοντα να προεξέχει από το έδαφος στη Νεοκαισάρεια. Τον Ιούνιο ξεκινούν αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή από το ΑΠΘ και το 2016 μετά την ταυτοποίηση των ευρημάτων, επιβεβαιώνεται ότι ανακαλύφθηκαν προϊστορικά ευρήματα από μαστόδοντα. Οι ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν από τους κατοίκους της Νεοκαισάρειας και τον Αύγουστο του 2016 ιδρύθηκε ο «Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ».

(Θανάσης Λιακόπουλος: Ο Μαστόδοντας της Νεοκαισάρειας: Πώς θα αλλάξει τη ζωή μας, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, Οδηγός Πιερίας, 6-11-2018)



Έφυγαν


2014-Θάνατος του 84χρονου Ιωάννη Λεωνίδη, προέδρου της Κοινότητας Μεθώνης το 1962-64.

2016-Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο πρώην Νομάρχης Πιερίας (1987-89)  Δημήτρης Βασιλειάδης, ο οποίος ανέπτυξε και λογοτεχνικό έργο.
Γεννήθηκε στα Ποταμούδια Καβάλας και μετά το πέρας των σπουδών του στο οικονομικό γυμνάσιο της πόλης του , μετανάστευσε στη Γερμανία, στις ΗΠΑ (όπου παρέμεινε επί διετία) και σε άλλες χώρες, για να επιστρέψει την Ελλάδα αργότερα και να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Αμέσως μετά έφυγε ξανά για το εξωτερικό και εγκαταστάθηκε στη Σουηδία όπου παράλληλα εργαζόμενος σπούδασε πολιτική οικονομία και οικονομική γεωγραφία (αμφότερα σε επίπεδο masters) στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Από τη σκανδιναβική χώρα τέθηκε επικεφαλής του αντιδικτατορικού αγώνα. Μεταπολιτευτικά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολήθηκε με διάφορα ελεύθερα επαγγέλματα (διατηρούσε γραφείο τουρισμού τη δεκαετία του ' 80)  Νομάρχης Πιερίας (1987-89) και στη συνέχεια γενικός γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς (1990-91). Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα και παιδικά έργα, όπως "Έγκλημα στο Κέλυφως" (αστυνομικό μυθιστόρημα), "Σελειπονούς", "Περιμένοντας Τον Τζακ" και το "Ένας αλλιώτικος κόσμος: Ταξίδι στο Σινσινάτι". (Ολύμπιο Βήμα, 17-6-1987, σελ. 1)

Έγιναν κι αυτά

1965-Στο κινηματοθέατρο Ευκαρπίδη στην Κατερίνη παρουσιάζεται το θεατρικό έργο "Τα κουμπιά της εποχής", μία κωμωδία των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη  και σκηνογραφία Βασίλη Φωτόπουλου, με τον θίασο της Σμαρούλας Γιούλη και του Κώστα Βουτσά. Ο τοπικός Τύπος κάνει λόγο για ένα "μεγάλο καλλιτεχνικόν γεγονός" για την πόλη. (Νέα Εποχή, 25-4-1965, σελ. 4)

1973-Οι μουσικοσυνθέτες Νικ. Αστρινίδης και Μεν. Σπάθης επισκέπτονται την Κατερίνη. (Ολύμπιον Βήμα, 5-5-1973, σελ. 1)

2017-Εγκαινιάζονται τα σπίτια των προσφύγων (από τη Λέσβο- Χίο) στην Κάτω Μηλιά.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια