HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γερμανίδα ευρωβουλευτής: Να σταματήσει η πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία


Την εκτίμηση ότι πρέπει διακοπεί η πώλησης όπλων στην Τουρκία επανέλαβαν για ακόμα μία φορά οι Γερμανοί Πράσινοι.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστηρίζει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τα υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει «μια αδειοδότηση μπορεί να ανακληθεί όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος η παράδοση να οδηγήσει σε σύγκρουση ή πόλεμο».

Όπως λέει η Χάνα Νόιμαν, το μοναδικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Γερμανία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αυτό των οικονομικών συνεπειών από την διακοπή μίας τέτοιας συμφωνίας με την Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για υποκριτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης. «Υποκριτικό να παίρνεις το μέρος της Ελλάδας, για παράδειγμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και την ίδια ώρα να εξοπλίσεις την Τουρκία με όπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας», είπε.

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της στάσης του Τούρκου προέδρου, σημειώνει ότι οφείλεται στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και στην αλλαγή κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι «στην πράξη δεν βλέπουμε καμία μεγάλη αλλαγή, όπως και στις πράξεις του εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, τους κινδύνους που κρύβει, για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία τόνισε και γερμανική αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Τα ζητήματα που αφορούν την Άγκυρα τέθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης στην πρώτη ανάγνωση προτάσεων δύο ψηφισμάτων των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke, αναφορικά με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων αλλά και γενικότερα τη διακοπή των Γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Στην συζήτηση κατέστη σαφές από τους εισηγητές των δύο κομμάτων πως η Τουρκία έχει παραβατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο ενώ έγινε ειδική αναφορά όχι μόνο  στις ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις προκλητικές κινήσεις στην Κύπρο όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul αναφέρθηκε στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Από πλευράς του, ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Manuel Sarazzin, σημείωσε πως η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Επίσης, η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Sevim Dagdelen, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θεματική της συζήτησης εμφανίζει διαφοροποίηση από το παρελθόν σε σχέση με το πώς προσέγγιζε η γερμανική πολιτική σκηνή την Τουρκία, αφού από τα θέματα που αφορούσαν στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις φυλακίσεις αντιφρονούντων το Κουρδικό κ.α. η προσοχή στρέφεται πλέον με κριτική διάθεση στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Συγκρατείται δε πως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, CDU/CSU παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα, η απόφαση θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια