HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Smartphones: Η ενημέρωση λογισμικού «σώζει» από κακόβουλες επιθέσεις


Ένας άλλος τρόπος άμυνας είναι η ενεργοποίηση του εντοπισμού συσκευής - Ένα χαμένο smartphone, πλέον, ισοδυναμεί με απώλεια μεγάλου όγκου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

Περισσότερες από 7 στις 10 κινητές συσκευές (71%) εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα με ενημερώσεις ασφαλείας παλιότερες των δύο μηνών. Αυτές οι συσκευές, που δεν είναι ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, είναι επιρρεπείς σε κακόβουλες επιθέσεις.

Η ευθύνη, ωστόσο, δεν ανήκει αποκλειστικά στους χρήστες, που δεν εγκαθιστούν τις ενημερώσεις. Γι’ αυτόν το λόγο συνιστάται στους χρήστες, κατά την αγορά ενός smartphone, να ενημερώνονται για το ποιοι κατασκευαστές και πάροχοι εφαρμόζουν ενημερώσεις ασφαλείας και πόσο συχνά.

Οι απειλές ασφάλειας έχουν συχνά τη μορφή κακόβουλου λογισμικού ή λογισμικού υποκλοπής spyware, παρέχοντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε μια συσκευή. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται πως το κινητό τους έχει δεχθεί επίθεση.

Έχοντας πρόσβαση σε μια συσκευή, οι εισβολείς μπορούν να προβούν σε μια σειρά κακόβουλων ενεργειών, όπως η κλοπή και η πώληση δεδομένων, η πρόσβαση σε επαφές, η αποστολή μηνυμάτων και η πραγματοποίηση κλήσεων. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή για να κλέψουν κωδικούς ασφαλείας και να εισέλθουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε προφίλ χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές οι επιθέσεις επηρεάζουν τόσο μεμονωμένους χρήστες, όσο και επιχειρήσεις, καθώς μία παραβίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

Συμβουλές προστασίας

Τα παραπάνω επισημαίνει η Samsung Electronics Hellas, παρουσιάζοντας τη σειρά εκπαιδευτικών κειμένων “Samsung Security Insights”, μέσα από τα οποία στοχεύει στην ενημέρωση των χρηστών για θέματα ασφάλειας και προστασίας από τους κινδύνους, που κρύβει ο ψηφιακός κόσμος.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας στις απειλές ασφαλείας είναι η πρόληψη και η πρώτη γραμμή άμυνας, έναντι των ψηφιακών επιθέσεων, είναι η σωστή ενημέρωση. Σε αυτό το πλαίσιο της ενημέρωσης, η εταιρεία δίνει πολύτιμες συμβουλές στους χρήστες για την προστασία των κινητών τους.

Για παράδειγμα, το πιο βασικό μέσο προστασίας, που διαθέτει μια smartphone συσκευή, είναι το κλείδωμα οθόνης. Χωρίς αυτό, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά και εργασιακά δεδομένα του χρήστη, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών τραπεζών και ηλεκτρονικού εμπορίου, που ενδέχεται να παρέχουν άμεση πρόσβαση σε άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η Samsung συνιστά το συνδυασμό δύο μεθόδων κλειδώματος, ενός συμβατικού και ενός βιομετρικού για αυξημένη προστασία της συσκευής.

Ένας άλλος τρόπος άμυνας είναι η ενεργοποίηση του εντοπισμού συσκευής. Ένα χαμένο smartphone, πλέον, ισοδυναμεί με απώλεια μεγάλου όγκου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Έχοντας ενεργοποιημένη την υπηρεσία εντοπισμού συσκευής, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί από μια άλλη συσκευή, ώστε να εντοπίσει την τοποθεσία του smartphone μέσω GPS tracking. Σε περίπτωση κλοπής, η υπηρεσία επιτρέπει στον χρήστη, μεταξύ άλλων, να προβεί σε κλείδωμα της συσκευής του, αποτρέποντας έτσι την πρόσβαση στο περιεχόμενο της συσκευής, καθώς και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων.

Λήψη εφαρμογών

Με περισσότερες από ένα εκατομμύριο διαθέσιμες εφαρμογές και νέες κυκλοφορίες καθημερινά, υπάρχει πληθώρα επιλογών για όλα όσα επιλέξει ο χρήστης να κάνει με το smartphone του. Ωστόσο, η λήψη εφαρμογών είναι μια διαδικασία που πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, λόγω της ύπαρξης ορισμένων κακόβουλων εξ αυτών.

Αρχικά, το πρώτο, που πρέπει να διασφαλίζει ο χρήστης στο στάδιο της λήψης τους, είναι η χρήση μιας έγκυρης πηγής, όπως το κατάστημα Google Play. Επιπλέον, είναι σημαντικό ο χρήστης να γνωρίζει τι δικαιώματα πρόσβασης απαιτούνται κατά την εγκατάσταση. Για παράδειγμα, εάν μία εφαρμογή φακού (flashlight) ζητά άδεια πρόσβασης στις επαφές του smartphone, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

Τέλος, ακόμη και κατά την αξιοποίηση αξιόπιστων πηγών, ο χρήστης πρέπει να παραμένει προσεκτικός, διότι παρά τις αυστηρές διαδικασίες ελέγχου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που η Google χρειάστηκε να αποσύρει εκατοντάδες κακόβουλές εφαρμογές, οι οποίες δεν κατάφεραν να περάσουν το στάδιο ελέγχου

Δημιουργία Αντιγράφων Ασφαλείας

Η δημιουργία και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής smartphone. Η Samsung προτείνει στους χρήστες να ρυθμίσουν τη συσκευή τους κατάλληλα, ώστε να δημιουργεί αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας ενώ, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, οι χρήστες θα πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι τακτικά αντίγραφα ασφαλείας στη συσκευή τους.


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια