HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η Σουηδία κήρυξε το «τέλος της πανδημίας» - Προς άρση των μέτρων σε όλη την Ευρώπη


Όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της Covid-19 κατήργησε η Σουηδία και παράλληλα σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση με συστάσεις προς τους πολίτες, κύρηξε το «τέλος της πανδημίας», καθώς εκτιμάται ότι οι εμβολιασμοί και η μικρότερης σοβαρότητας παραλλαγή Όμικρον έχουν μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοροποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Η άρση των τελευταίων περιορισμών δίνει έναν «αέρα» ελευθερίας στους πολίτες. Από σήμερα, μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται, όπως και η χρήση του πάσου εμβολιασμού.

Κι όλοι το απολαμβάνουν!

«Για να είμαστε ειλικρινείς ούτως ή άλλως ήταν αρκετά ελεύθερα τα πράγματα τελευταία. Αλλά παρατήρησα ότι ο κόσμος είναι χαρούμενος. Άρα έχουμε πλέον και τις δύο πλευρές του νομίσματος», λέει μία κάτοικος της Στοκχόλμης.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι πραγματικά χαρούμενος και η γενικότερη ατμόσφαιρα είναι έτσι. Ξέρετε ότι αυτήν την εποχή στην χώρα υπάρχει πολύ σκοτάδι κι ο κόσμος χάρηκε που φεύγουν οι περιορισμοί και σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα» λέει η Αστρίντ, που ζει στην Στοκχόλμη.


Τέλος οι περιορισμοί άρα και τέλος στην τηλεργασία και για τους περισσότερους είναι άλλη μία ανακούφιση.

«Ήταν δύσκολο να διατηρείς το κίνητρο. Νομίζω ότι δεν νιώθεις την ίδια χαρά που παίρνεις από τον χώρο εργασίας με τους συναδέλφους σου. Το να εμπνέεσαι είναι δύσκολο», υποστηρίζει η Χάνα Έλμστεντ, κάτοικος Στοκχόλμης.

Τα νοσοκομεία της χώρας ωστόσο εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση, καθώς περίπου 2.200 ασθενείς με την νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021. Καθώς ο αριθμός των δωρεάν τεστ μειώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ουσιαστικά αυτά σταμάτησαν από σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.

«Θα έπρεπε να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή, να περιμένουμε τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες ακόμα. Και είμαστε μια αρκετά πλούσια χώρα για να συνεχίσουμε τα τεστ», δήλωσε ο Φρέντρικ Έλγκ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα και ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της πολιτικής της σουΗδικής κυβέρνησης για την μη επιβολή περιορισμών κατά της εξάπλωσης της νόσου.

«Η ασθένεια εξακολουθεί να είναι μια τεράστια δοκιμασία για την κοινωνία», είπε.

Η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η διεξαγωγή τεστ σε μεγάλη κλίμακα έχουν μεγάλο κόστος σε σχέση με τα οφέλη. Η Σουηδία ξόδεψε εβδομαδιαίως περίπου 500 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (55 εκατομμύρια δολάρια) σε τεστ για τις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρέχοντος έτους και περίπου 24 δισεκατομμύρια κορώνες από την έναρξη της πανδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο η χώρα κατέγραψε 114 νέους θανάτους ανθρώπων που είχαν διαγνωσθεί με τον νέο κορονοϊό. Συνολικά, 16.182 άνθρωποι έχουν πεθάνει είτε από τον ιό είτε ενώ έχουν μολυνθεί από αυτόν. Ο αριθμός των θανάτων κατά κεφαλήν είναι πολύ υψηλότερος συγκριτικά με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερος από όσο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Προς πλήρη άρση των περιορισμών στη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον άρχισε τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων προαναγγέλλοντας την επίσπευση της κατάργησης των εναπομείναντων νομικών περιορισμών κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στην Αγγλία.

Όπως ανέφερε, στις 21 του μήνα, δηλαδή με την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών μετά από ένα δεκαήμερο διάλειμμα που αρχίζει την Παρασκευή, θα παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συμβίωση με τον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε πως εφόσον διατηρηθεί «η ενθαρρυντική τάση» των επιδημιολογικών δεικτών, ο ίδιος αναμένει πως θα μπορέσει να ανακοινώσει έναν μήνα νωρίτερα από το καθορισμένο την πλήρη κατάργηση των εγχώριων περιορισμών που εξακολουθεί να ορίζει ο νόμος, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης απομόνωσης για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Η έκτακτη νομοθεσία για την πανδημία επρόκειτο να λήξει στις 24 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα μέτρα θα μπορούσαν να καταργηθούν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Αυτά τα λίγα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δομές υγείας και επιτρέπουν προαιρετικά σε καταστήματα και επιχειρήσεις να ζητούν από πελάτες υγειονομικό πιστοποιητικό Covid.

Γαλλία: Τέλος στο πάσο εμβολιασμού στα τέλη Μαρτίου

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν «λόγοι να ελπίζουμε» ότι «στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα μπορέσουμε να άρουμε το πάσο εμβολιασμού», λόγω της βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης , δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Το επίπεδο του αριθμού νοσηλευομένων παραμένει πολύ υψηλό, υψηλότερο από το ρεκόρ που είχαμε δει την άνοιξη του 2020, αλλά στις προβλέψεις που κάνουμε (...), υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε ότι σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να μπορέσουμε να άρουμε αυτά τα τελικά μέτρα», είπε.

Στο μέτωπο του αριθμού των κρουσμάτων, «η πτώση είναι ξεκάθαρη, εδώ βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο καθηγητής Αλέν Φισέρ, ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στην χώρα, εκτίμησε από την πλευρά του σήμερα ενώπιον της Γερουσίας ότι η άρση του πάσου εμβολιασμού είναι δυνατή «μέχρι τα τέλη Μαρτίου» στις αρχές «Απριλίου» εάν μια σειρά προϋποθέσεων εκπληρωθούν.

«Από επιστημονική και ιατρική άποψη, χρειαζόμαστε μειωμένο ποσοστό επίπτωσης, βρισκόμαστε στο 2.500. Μειωμένο σημαίνει σημαντικά λιγότερα, τουλάχιστον 10 ή 20 φορές λιγότερα, αλλά υπάρχουν στοιχεία του πλαισίου, αν δώσουμε έναν αριθμό δεν θα βγάζει νόημα», είπε.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη «να έχει υποχωρήσει η υπέρμετρη πίεση των νοσοκομείων, να επανέλθουν τα νοσοκομεία σε κανονική κατάσταση λειτουργίας και οι ασθενείς χωρίς Covid να μπορούν να νοσηλεύονται χωρίς καθυστέρηση». Απαιτείται επίσης «υψηλή κάλυψη εμβολιασμών με αναμνηστικές δόσεις», σημείωσε.

Ο Φισέρ υπογράμμισε ότι η προοπτική διερεύνησης είναι «εύθραυστο έδαφος», αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «μπορεί να πάει αρκετά γρήγορα», επειδή η συχνότητα μειώνεται «μάλλον γρήγορα».

Ο Ατάλ συμφώνησε, δηλώνοντας ότι το πάσο εμβολιασμού θα αρθεί «μόλις υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία, δηλαδή ότι δεν θα υπάρχει πλέον νοσοκομείο υπό πολύ υψηλή πίεση λόγω της Covid».

Ο αριθμός των θανάτων στη Γαλλία από την έναρξη της επιδημίας αυξήθηκε στους 133.614 χθες το βράδυ. Πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ το 78,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ωστόσο ακόμα και τα σχετικά χαλαρά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ προκαλούν αντιδράσεις. Μέσω διαδικτύου υπάρχει αντίστοιχο κάλεσμα με το αυτόκλητο κομβόι ελευθερίας της Οτάβα του Καναδά, με αντιεμβολιαστές να έχουν αναγγείλει κινητοποιήσεις την Παρασκευή.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη νότια Γαλλία σήμερα, στο πλαίσιο ενός «κονβόι της ελευθερίας» (freedom convoy), όπως το αποκάλεσαν, το οποίο θα καταλήξει στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, με αίτημα να μπει ένα τέλος στους περιορισμούς κατά της Covid-19.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο στάθμευσης στη Νίκαια, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν καναδικές σημαίες, σε μια αναφορά στους οδηγούς φορτηγών στον Καναδά, που διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών για την αντιμετώπιση της Covid-19, τους οποίους έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολέμιοι του εμβολιαστικού πάσου ανακοινώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θέλουν να «ταξιδέψουν στο Παρίσι» το Σάββατο.

Καταργείται η υποχρεωτική μάσκα στη Νέα Υόρκη

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα άρει από αύριο το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ.

Τα νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφονται καθημερινά στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες.

Με βάση τη νομοθεσία της Πολιτείας, το μέτρο θα έληγε αύριο. Η Χόκουλ εξήγησε ωστόσο ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα σχολεία. Επαφίεται εξάλλου στους δήμους –όπως σε αυτόν της Νέας Υόρκης– και στους ίδιους τους εμπόρους να αποφασίσουν εάν θα απαιτούν από τους δημότες και τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν μάσκες.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Τσάρλι Μπέικερ ανακοίνωσε και αυτός με τη σειρά του ότι από τις 28 Φεβρουαρίου παύει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία. Η κάθε σχολική περιφέρεια ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα σε τοπικό επίπεδο, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια