HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Έξι νέα 'Πράσινα Σημεία' σε αστικά κέντρα της Ημαθίας, της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Έξι
 νέα “Πράσινα Σημεία” χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική, έπειτα από την υπογραφή ισάριθμων αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πρόκειται για τα “Πράσινα Σημεία” Νάουσας, Δέλτα, Ωραιοκάστρου (Νεοχωρούδα), Δίου – Ολύμπου, Αριστοτέλη (Μεγάλη Παναγιά) και Πολυγύρου.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας“αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετατρέπουμε σταδιακά τις πόλεις μας σε σύγχρονα αστικά κέντρα, πιο ανθρώπινα, πιο βιώσιμα, πιο καθαρά, πιο φιλικά στο περιβάλλον. Διασφαλίζουμε μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και βάζουμε τις βάσεις για την Κεντρική Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια ανθρώπινη, σύγχρονη, έξυπνη και βιώσιμη. Τα ‘Πράσινα Σημεία’ που δημιουργούμε σε συνεργασία με τους Δήμους προσφέρουν λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθούν τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση και εκσυγχρονίζουν το αστικό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο για όλους. Συνολικά θα κατασκευάσουμε τουλάχιστον 38 ‘Πράσινα Σημεία’, ένα σε κάθε Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι σύγχρονες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων υιοθετούνται από τις τοπικές κοινωνίες, μέσω τέτοιων έργων και μέσω της καλλιέργειας κοινωνικής συνείδησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Εξασφαλίζουμε έτσι στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο αστικό και φυσικό περιβάλλον, ένα καλύτερο μέλλον”.

 

Στοιχεία για τα έξι νέα “Πράσινα Σημεία”

 

-Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Θα δημιουργηθεί μεγάλο “Πράσινο Σημείο”, το οποίο θα έχει όλες τις βασικές τεχνικές υποδομές, με περίφραξη και ασφαλτόστρωση του χώρου, κατασκευή φυλακίου και κτιρίου αποθήκης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση. Επίσης, θα συνοδεύεται από σειρά εγκαταστάσεων (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και διαχείρισης ομβρίων, ενώ θα είναι πλήρως εξοπλισμένο. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Νάουσας.

 

-Δήμος Δέλτα

Το “Πράσινο Σημείο” θα αποτελεί μέρος ενός δικτύου σημείων διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και θα λειτουργήσει παράλληλα με άλλες δράσεις που έχουν ως στόχο τη διαλογή στην πηγή. Θα είναι πλήρως εξοπλισμένο και εντός του χώρου του θα δημιουργηθούν κατάλληλες κτιριακές υποδομές και θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός, όπου οι κάτοικοι του Δήμου θα μπορούν να τοποθετούν υλικά, συσκευές και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα, τα οποία μετά την διαχείρισή τους θα ανακυκλώνονται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία. Προβλέπεται η διαμόρφωση ειδικών χώρων και η τοποθέτηση ειδικών κάδων.

 

-Δήμος Ωραιοκάστρου (Νεοχωρούδα)

Προβλέπεται η κατασκευή ολοκληρωμένου “Πράσινου Σημείου”, το οποίο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, αλλά και έργα οδοποιίας, διαχείρισης ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας και όλες τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές και δίκτυα. Επίσης, θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος για να δεχτεί τις εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης.

 

-Δήμος Δίου – Ολύμπου

Θα κατασκευαστεί ολοκληρωμένο “Πράσινο Σημείο”, το οποίο θα είναι σε περιφραγμένο χώρο, ενώ θα κατασκευαστεί και μια “Πλατεία” εκφόρτωσης, στην οποία θα εισέρχονται οι δημότες ώστε να απορρίπτουν τα προς ανακύκλωση απορρίμματα. Προβλέφθηκε να γίνει δεντροφύτευση σε όλη την περίμετρο του οικοπέδου, ώστε το “Πράσινο Σημείο” να μην διαταράσσει την αισθητική του τοπίου της περιοχής. Ο υπόλοιπος χώρος θα ασφαλτοστρωθεί. Το “Πράσινο Σημείο” θα είναι πλήρως εξοπλισμένο και στην “Πλατεία” εκφόρτωσης θα κατασκευαστεί νησίδα, όπου θα τοποθετούνται διάφοροι κάδοι ανακύκλωσης.

 

-Δήμος Αριστοτέλη

Το “Πράσινο Σημείο” θα κατασκευαστεί στη θέση “Λόγγος” στη Μεγάλη Παναγιά, σε αγροτεμάχιο εμβαδού 4,4 στρεμμάτων. Θα κατασκευαστεί οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό όπου θα εναποτίθενται ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα καθώς και χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμός, προκειμένου μετέπειτα να οδηγούνται για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Προγραμματίζονται εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευής κτιριακών υποδομών, οδοποιίας, διαχείρισης ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, βοηθητικών δικτύων υποδομής (ύδρευσης, πυροπροστασίας - πυρασφάλειας, ηλεκτρικού δικτύου, εξωτερικού φωτισμού, σύστημα παρακολούθησης και ασφαλείας κλπ.). Επίσης ο εξοπλισμός του “Πράσινου Σημείου” θα είναι πλήρης, ενώ προβλέπεται και αρχαιολογική επίβλεψη.

 

-Δήμος Πολυγύρου

Το “Πράσινο Σημείο” θα προσφέρει τη δυνατότητα χωριστής συλλογής υλικών τα οποία μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους δημότες και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε διάφορα μέσα. Το “Πράσινο Σημείο” θα εξυπηρετεί κυρίως την πόλη του Πολυγύρου. Θα έχει αποθηκευτική ικανότητα 100 τόνους και θα μπορεί να δέχεται έως και 1.200 τόνους υλικών/έτος. Θα κατασκευαστεί στη θέση «Σταυροί Βερυκοκιάς», σε αγροτεμάχιο έκτασης 7,4 στρ. Το “Πράσινο Σημείο” θα είναι ολοκληρωμένο, με όλες τις αναγκαίες υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις και δίκτυα, αλλά και με πλήρη εξοπλισμό. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται και δράσεις δημοσιότητας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια