HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι αλλαγές στη μονιμότητα για τους γιατρούς του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο της Μίνας Γκάγκα


Στη Βουλή έφτασε το νομοσχέδιο της Μίνας Γκάγκα για τα νοσοκομεία που φέρνει τα πάνω – κάτω στη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας). Μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στον ιδιωτικό τομέα, με υπό όρους κατάργηση αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επιτρέπει μεν στους γιατρούς του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, με «τίμημα» δε την εν μέρει και υπό προϋποθέσεις κατάργηση της εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες της νομοθετικής παρέμβασης, όπως σας τους παρουσίασε το iatropedia.gr το πρωί της Πέμπτης (20.0.2022), αφορούν στη νοσοκομειακή περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, την προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης, καθώς και τις επαγγελματικές σχέσεις των ιατρών ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται: «Η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία, θα έχουν τη δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με πρώτιστο γνώμονα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος, να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι».

Νομοσχέδιο Μίνας Γκάγκα για το ΕΣΥ – Ο στόχος, οι παρεμβάσεις, οι αλλαγές

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στις ειδικότητες, στις οποίες δυσκολεύεται να πληρώσει τις θέσεις στο ΕΣΥ.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας με τις παρεμβάσεις αυτές, είναι να ανεβάσει τον «μισθολογικό πήχη», ώστε οι δυσαναπλήρωτες θέσεις (όπως π.χ. αυτές των αναισθησιολόγων) να γίνουν πιο ελκυστικές για τους γιατρούς.

Ταυτόχρονα, η «πόρτα» του ΕΣΥ έχει ανοίξει ήδη και για τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι μέσω του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» καλούνται να κάνουν εφημερίες εάν και όποτε τους ζητηθεί σε δημόσιες δομές Υγείας και Νοσοκομεία, ή να καλύψουν κενές θέσεις που προκηρύσσονται και παραμένουν κενές, λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας.

Επίσης, οι αποφάσεις για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία θα είναι «στοχευμένες» και θα περνούν «στα χέρια» συμβουλίων κρίσεων ανά Υγειονομική Περιφέρεια, η επιλογή των ειδικευόμενων θα γίνεται απευθείας από τα νοσοκομεία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Το ίδιο σχέδιο νόμου, επίσης, προβλέπεται «αυτόνομη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ειδικότεροι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι κυρίως οι ακόλουθοι:

α) Η ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία. Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης, οι νέοι γιατροί θα είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό), ενώ θα μπορούν και πιο εύκολα να προσανατολιστούν στην επιλογή ειδικότητας.

β) Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την κρίση και επιλογή των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με στόχο η επιλογή μόνιμου προσωπικού να είναι στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Έτσι, προβλέπονται συμβούλια κρίσεων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια που θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά, τη μοριοδότηση και την αναμοριοδότηση των υποψηφίων ιατρών. Παράλληλα, συγκροτούνται σε κάθε νοσοκομείο συμβούλια αρμόδια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας των ιατρών. Η διαδικασία αυτή επιταχύνει τις προσλήψεις και συμβάλει στην ορθολογικότερη επιλογή ιατρικού προσωπικού.

γ) Η αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης με δύο τρόπους: α) Η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και τήρηση της σειράς χρονικής προτεραιότητας. β) Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.

δ) Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. Προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία , θα έχουν τη δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με πρώτιστο γνώμονα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος, να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.

ε) Η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση της Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.. Ειδικότερα θεσπίζεται διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης Συντονιστών Διευθυντών. Διασαφηνίζεται επίσης η διαδικασία επιλογής προσωρινού προϊσταμένου τμήματος ή μονάδας νοσοκομείου του ΕΣΥ, όπου απαιτείται ο ορισμός του.

ζ) Η ετήσια αξιολόγηση των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

η) Η προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής μέσω της σύστασης αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και της θέσπισης επιδόματος για τους ιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ.

θ) Η διαμόρφωση ειδικότερου θεσμικού πλαισίου για τη μαιευτική περίθαλψη, με έμφαση στην προαγωγή του φυσικού τοκετού και στην κατ΄ οίκον μαιευτική φροντίδα μέσω της θέσπισης σχετικού προγράμματος «Μαίες στο σπίτι».

«Με τις ανωτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται η αριθμητική και ουσιαστική ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της χώρας και των συνθηκών εργασίας αυτού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια