HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Ψηλό δεντρί η παράδοση, γεροί πως είναι οι κλώνοι και παραμένει λυγερό όσοι κι αν έρθουν χρόνοι»


Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα αθρόα συμμετοχή, στις 15/10/2022, μια μέρα πριν την επέτειο της Απελευθέρωσης της Κατερίνης μας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Αικατερινείων 2022 από τον Σύλλογό μας, το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Το ξαθέρι» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τον ΟΠΠΑΠ, τον Δήμο Κατερίνης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και την κ. Νίτσα Ξανθοπούλου εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Κρήτες ήρωες και ηρωίδες που συνέβαλαν στον αγώνα αυτό, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για την Ελευθερία.


Στον χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κατερίνης -όπου θα φιλοξενείται έως τις 26/10, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης χειροποίητης κούκλας από την ακαταπόνητη καλλιτέχνιδα της λαϊκής μας παράδοσης, την κα Νίτσα Ξανθοπούλου. Οι δεκάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσουν τις δημιουργίες της που απεικονίζουν τις παραδοσιακές φορεσιές των ηρώων και των ηρωίδων του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και να ξεναγηθούν από την ίδια τη δημιουργό, η οποία «με το αντί, το βελόνι, το όνειρο και το μεράκι» μεταλαμπαδεύει την παράδοση της λαϊκής τέχνης.


Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, από τον κ. Νικόλαο Ναχόπουλο, διδάκτορα Τοπικής Ιστορίας και Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, ο οποίος καθήλωσε το κοινό με την αναφορά του στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, και δη στους Κρήτες αγωνιστές που προσέφεραν εθελοντικά το αίμα τους για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, τονίζοντας τον ιδιαίτερο δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στην Κρήτη και τη Μακεδονία. Μια προσωπική ματιά στα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την ταραγμένη περίοδο μας παρουσίασε η κ. Κυπαρισσία Ζερβουδάκη, απόγονος ενός από τους Κρήτες εθελοντές στους Βαλκανικούς πολέμους, του Αριστείδη Ζερβουδάκη, στη μνήμη του οποίου ο Σύλλογός μας απένειμε τιμητική πλακέτα, την οποία παρέλαβε μέσα σε συγκινητικό κλίμα ο γιός του, κ. Γεώργιος Ζερβουδάκης.

Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών ο βουλευτής Ξενοφώντας Μπαραλιάκος με τη σύζυγό του, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Γιάννης Νταντάμης, η υπεύθυνη των Αικατερινειων Μυράντα Παππά, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας και πλήθος κόσμου.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε ο μουσικός κ. Δημήτριος Μπεϊνάς με το σχήμα του, ενώ στην κρητική λύρα ήταν ο ταλαντούχος Παναγιώτης Σκαμπαρδώνης.


Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το κοινό που αγκάλιασε με μέγιστο ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις μας.


Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Δημήτριο Δουλγεράκη για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.


Η έκθεση χειροποίητης κούκλας της κ. Νίτσας Ξανθοπούλου θα διαρκέσει ως τις 26/10/22 στον χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κατερίνης με το ακόλουθο ωράριο λειτουργίας:


Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-13:00, Τετάρτη, 18:00 -19:00, Σάββατο, 11:00 -12:00






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια