HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΥΠΟΙΚ: Στο «τραπέζι» η πληρωμή ενοικίου μόνο ηλεκτρονικά


«Εμείς, ως μια νέα κυβέρνηση έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά θα κάνουμε και την πρωτοτυπία να συνοδευτεί αυτή η προτεραιοποίηση και με πράξεις» τόνισε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Με το ποσό που αγγίζει η φοροδιαφυγή ετησίως στη χώρα μας, να εκτιμάται σε 8-10 δις και το οποίο αντιστοιχεί σε δαπάνες Παιδείας και Υγείας μαζί, ο κ. Τσάπαλος, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι, έστω το μισό από αυτό το ποσό να εξοικονομηθεί και να διοχετευτεί στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.

«Με βάση τα στατιστικά που έχουμε, 3,8 εκατομμύρια πολίτες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Η πλειονότητά τους είναι συνταξιούχοι και μισθωτοί. Είναι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι και να θέλανε δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν γιατί και το κάθε ευρώ δηλώνεται από τους εργοδότες ή από το Δημόσιο. Υπάρχει όμως και η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, περίπου έξι στους δέκα, οι οποίοι και αυτοί δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, την ίδια ώρα όμως, αυτό είναι το οξύμωρο, όπου οι δαπάνες τους κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά ως έσοδα, αλλά την ίδια στιγμή δαπανούν 40 δισεκατομμύρια μέσω των χρεωστικών τους καρτών και με τη διακίνηση ηλεκτρονικά του χρήματος. Αυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι έχει μέσα του σπέρματα φοροδιαφυγής και ισχυρής φοροδιαφυγής και εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Ξεκινήσαμε το σύστημα έλεγχος live της ΑΑΔΕ, είναι κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε καταστήματα σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπου με τάμπλετ σε πραγματικό χρόνο βρίσκουμε το προφίλ των καταστημάτων και των επιχειρηματιών και βλέπουμε κατά πόσον και στο παρελθόν είχαν προκύψει ζητήματα φοροδιαφυγής, εάν χρωστάει άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και ούτω καθεξής. Όλα αυτά, αν τα βάλουμε μαζί, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής για τους επόμενους μήνες και θα υπάρξουν και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις ως προς αυτή την κατεύθυνση από το φθινόπωρο και μετά. Και επίσης κλείνοντας αυτό το κομμάτι, αν μου επιτρέπετε, πρέπει να δώσουμε και κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Υπάρχουν κάποια κίνητρα τώρα, επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις, κάποιες ιδέες που έχουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτά τα κίνητρα και να κάνουμε τους πολίτες συμμάχους» προσέθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσάπαλος, ανέφερε ότι υπάρχουν ιδέες, να πληρώνονται κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, αποκλειστικά μέσω POS.

«Ο πολίτης προκειμένου να αποφύγει το να μπει στον πειρασμό να πληρώσει με μετρητά, άρα να κάνει μια συναλλαγή που μπορεί να είναι και φθηνότερη χωρίς να κοπεί το νόμιμο παραστατικό, θα πρέπει να του δώσεις και κάποιο κίνητρο παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να αποκαλύψω κάποιες από αυτές τις προτάσεις γιατί βρισκόμαστε ακριβώς στη διαδικασία της επεξεργασίας. Η στόχευσή μας όμως είναι ο πολίτης να έχει κάποιο κέρδος από το αν ζητήσει την απόδειξη. Κέρδος ή στην πηγή κατά τη συναλλαγή ή κατά την φορολόγησή του. Αυτά όλα θα αποκαλυφθούν και θα ξεδιπλωθούν σταδιακά» προανήγγειλε ο κ. Τσάπαλος.

Περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή, τόνισε, ό,τι χρήματα προκύψουν ως επιπλέον κέρδος, όπως έχει ήδη ανακοινώσει και η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, «αυτά τα χρήματα θα τα διοχετεύσουμε στο να ασκήσουμε και κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους, αλλά και να μειώσουμε σταδιακά και τα φορολογικά βάρη, δεν πρόκειται δηλαδή αυτά τα χρήματα που θα βρούμε από τη φοροδιαφυγή να τα βάλουμε σε ένα τραπεζικό λογαριασμό και να τα κοιτάμε. Θέλουμε να τα αυγατίσουμε με απλά λόγια».

Επιπλέον, σημείωσε, εκτός από το να γίνει το κίνητρο προς τον πολίτη ισχυρό, αντίστοιχα θα πρέπει να είναι ισχυρή και η ποινή της διαπιστωμένης παράβασης. Υπάρχει και η σκέψη να αυξηθούν ο ποινές στις παραβάσεις, ανέφερε ο κ. Τσάπαλος, επισημαίνοντας πάντως πως δεν έχουν οριστικοποιηθεί αυτά τα μέτρα, βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων συμπεριλαμβάνεται στις σκέψεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία, προσέθεσε ο κ. Τσάπαλος

«Αυτό το οποίο όμως είναι δρομολογημένο και μπορώ να το ανακοινώσω είναι ότι τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες. Δηλαδή, θα υπάρχουν κάρτες που θα εκδώσουμε σταδιακά μέσα στους επόμενες μήνες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο μέσω αυτών των καρτών και δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις» ανέφερε.

Στο τραπέζι είναι και η μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κάτω από τα 500 ευρώ, σημείωσε. Επιπλέον, σχετικά με το μπόνους για όποιους κάνουν συναλλαγές μέσω κάρτας, ανέφερε, πως υπάρχει ένα χτίσιμο αφορολόγητου το οποίο απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια και ενδεχομένως να υπάρξει κάτι παραπάνω στο κομμάτι αυτό.

«Υπάρχει λοιπόν η στρατηγική μας για τη φοροδιαφυγή γιατί τα τεκμήρια εντάσσονται μέσα στο συνολικό πλαίσιο της φοροδιαφυγής. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε, είναι από το φθινόπωρο και μετά, να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2024. Θα αποκτήσει σάρκα και οστά όμως πολύ νωρίτερα και με νομοθετικά εργαλεία αν χρειαστεί. Όλα αυτά θα μορφοποιηθούν, θα κοστολογηθούν, θα μετρηθούν και θα παρουσιαστούν στους πολίτες ουσιαστικά από το φθινόπωρο και μετά. Όλα αυτά τα οποία συζητάμε τώρα είναι όπως είπα σε στάδιο επεξεργασίας, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να τα μορφοποιήσουμε και να τα υλοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια