HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επιδημία γρίπης στην Ελλάδα: Τα κρούσματα ξεπέρασαν το 10%


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDS), η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρούσματα γρίπης.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε θετικότητα στο 12,9%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Εσθονία, η οποία κατέγραψε θετικότητα γρίπης 14,8%, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με ποσοστό 13,3%.

Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου στο 3%.

Δύο κρούσματα γρίπης έχουν μεταφερθεί σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενώ υπήρξε ένα ακόμα κρούσμα που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τότε που ξεκίνησε η περίοδος επιτήρησης της γρίπης έχουν καταγραφεί συνολικά τέσσερις θάνατοι.

«Τώρα έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε στην περίοδο της επιδημίας»

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA», επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. «Έχουμε μια πάρα πολύ καλή φαρέτρα με εμβόλια τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε εκείνους που είναι πάρα πολύ ευπαθείς, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Η γρίπη είναι ένα νόσημα που μας ταλαιπωρεί εκατοντάδες χρόνια, με μεγάλες πανδημίες. Ο κόσμος γενικώς έχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της γρίπης. Εφέτος λοιπόν πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα».

Η κυρία Πουλάκου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μπαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο, συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Μπαίνουμε σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η γρίπη. Από τον κορονοϊό, όπως ξέρουμε όλοι, δεν έχουμε ξεμπλέξει. Είναι επίσης η εποχή όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων».

Επίσης πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχουν πάνω από 200 αναπνευστικοί ιοί που προκαλούν λοιμώξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων μπορεί να εξελιχθούν σε πνευμονία.

Η κυρία Πουλάκου επισήμανε ότι πλέον η Ελλάδα έχει μπει σε φάση επιδημίας καθώς έχει ξεπεραστεί το φράγμα του 10%.

Το 10% θεωρείται η βάση της έναρξης επιδημίας. Συγκεκριμένα η καθηγήτρια ανέφερε «Τώρα έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε στην περίοδο της επιδημίας, έχουμε περάσει το φράγμα του 10% (στα θετικά αποτέλεσμα στα τεστ) που θεωρείται η έναρξη της επιδημικής περιόδου. Έχουμε αρχίσει επίσης να έχουμε λίγες νοσηλείες στη ΜΕΘ και τέσσερις θανάτους».

Τέλος η κυρία Πουλάκου εξήγησε ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να εμβολιαστούν ταυτόχρονα για την γρίπη και τον πνευμονιόκοκο, «τα εμβόλια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, αλλά σε διαφορετικό χέρι το ένα από το άλλο». Όσον αφορά τα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια