HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η κυβέρνηση περνά νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού!


Πολλές αντιδράσεις υπάρχουν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -που εγκρίθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο- μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές.

Το προσεχές διάστημα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ αντιδρούν, εκτιμώντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση «περνά από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες» και πως «δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό». Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να επιφέρουν απολύσεις.

Για το λόγο αυτό, το Aftodioikisi στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δύο τινά: αφενός εάν το εν λόγω νομοθέτημα είναι προάγγελος της ιδιωτικοποίησης του νερού και αφετέρου εάν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων στις σχετικές δημοτικές επιχειρήσεις.

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και πώς οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ οφείλονται στα «διάφορα ζητήματα που παρατηρήθηκαν και τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση». Επιπλέον έκανε λόγο ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί αίτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά και πολλών δημάρχων.

Όσον αφορά στις ανησυχίες περί ιδιωτικοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών» και πως «δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας εταιρείας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια