HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πώς φτιάχνουμε μπακαλιάρο στον φούρνο πλακί


Ο μπακαλιάρος ήταν πολύ αγαπητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια και μαγειρεύονταν με διαφορετικούς τρόπους. Στην Κρήτη τον αγαπάνε ιδιαίτερα, μαγειρεμένο με χόρτα, σέσκουλα και μάραθα, με λεμονάτη σάλτσα. Στην Χαλκιδική τον προτιμούν με πατάτες και ξερά δαμάσκηνα, μια συνταγή που έχει τις ρίζες της στην κουζίνα του Αγίου Όρους και είναι απλά πεντανόστιμη.

Στην νότια Πελοπόννησο πάλι, όπως και σε διάφορες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου, ο μπακαλιάρος γίνεται πλακί με μια συνταγή που εγείρει γευστικές μνήμες από την Magna Grecia, την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία, ως την Καταλονία και τις ακτές του Μαγκρέμπ.

Το χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι οι σταφίδες, που χαρίζουν εξαιρετική γλύκα στις πατάτες και το ψάρι.

Μπακαλιάρος στον φούρνο πλακί με σταφίδες

Υλικά:

1.200 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαρμυρισμένος, σε μέτρια κομμάτια (2 φύλλα περίπου)

10 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

1 μπουκάλι έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη ή 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες ντομάτες τριφτές

1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

1/2 φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

3 μέτριες πατάτες σε λεπτές φέτες

1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλούδα από πορτοκάλι

Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα (πλακερό) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας υπομονετικά μέχρι να μαλακώσουν καλά και να καραμελώσουν (30 - 40 λεπτά).

Προσθέτουμε τον πελτέ, κάνουμε μια γύρα με την κουτάλα να σοταριστεί, και ρίχνουμε τις ντομάτες, τις σταφίδες και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα ν’ αρχίσει να δένει.

Αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας.

Λαδώνουμε ένα ταψί που χωράει τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μία στρώση.

Στρώνουμε τις πατάτες σε παράταξη, ώστε να μισοκαλύπτει η μία την άλλη. Αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με τη μισή σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.

Τακτοποιούμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου που τον έχουμε δοκιμάσει για να δούμε αν χρειάζεται εξτρά αλάτι. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, τρίβουμε από πάνω λίγη ξερή ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Με ένα μαχαίρι ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί οι πατάτες. Αν είναι έτοιμες ξεφουρνίζουμε. Ειδάλλως συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγη ώρα ακόμα μέχρι να είναι έτοιμες.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

TIP: Το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του. Γι’ αυτό η σάλτσα δεν πρέπει να έχει πολλά νερά όταν την βάζουμε στο ταψί και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό αν χρειαστεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια