HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς διορθώνω λάθη στο εκκαθαριστικό πριν την πληρωμή


Χωρίς έκπληξη για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος ΕΝΦΙΑ 2024, που ανέβηκε χθες στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα νέα εκκαθαριστικά, οι ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες θα δουν τη νέα διάταξη, η οποία περιλαμβάνει μείωση έως 10% στο ΕΝΦΙΑ.

Στο νέο σχήμα παρατίθενται ο ΑΤΑΚ του κτιρίου, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των άλλων εκπτώσεων και ο τελικός φόρος.

Με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να λήγει στις 30 Απριλίου 2024, οι φορολογούμενοι που διαπιστώσουν ότι το νέο εκκαθαριστικό είναι «φουσκωμένο» λόγω λαθών και παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων τους, ή ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η έκπτωση που δικαιούνται, θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου, αφαιρώντας τυχόν ανεπιθύμητες επιβαρύνσεις.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις διορθώσεις

Τις επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη διεκπεραίωση νέας εκκαθάρισης του ποσού του ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν όσοι διορθώσουν τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης.

Ανάλογα με το είδος των λαθών και των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων, η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

ΕΝΦΙΑ 2024: Τα 5 SOS που πρέπει να προσέξετε

Πριν την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, είναι σημαντικό να ελέγξετε το εκκαθαριστικό σας για πιθανά λάθη και να διορθώσετε τυχόν ανωμαλίες στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας σας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συμπλήρωσης και υποβολής μιας νέας δήλωσης Ε9.

Ειδική προσοχή απαιτείται σε:

1. Εμπράγματα δικαιώματα

Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας, όπως πλήρη ή ψιλή κυριότητα και επικαρπία. Υπάρχουν φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων, αλλά έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή δεν δήλωσαν σωστά στο Ε9 το είδος του δικαιώματος, χρησιμοποιώντας τον λάθος κωδικό (1 αντί των κωδικών 2 ή 3) στις αντίστοιχες στήλες.

Σε περίπτωση που δεν έχει αναφερθεί ή έχει αναφερθεί λανθασμένο είδος εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης του επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

2. Ημιτελή κτίσματα

Προσέξτε εάν έχει ληφθεί υπόψη η έκπτωση φόρου για τα ημιτελή κτίσματα. Για αυτά τα κτίσματα, ο φόρος ΕΝΦΙΑ πρέπει να έχει υπολογιστεί με έκπτωση 60%. Εάν δεν έχει ληφθεί υπόψη η έκπτωση, πιθανόν να μην έχετε ενημερώσει τα στοιχεία του εν λόγω ακινήτου στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε αυτήν την παράλειψη.

3. Αγροτεμάχια

Ελέγξτε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια σας. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο, ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ενδεχομένως να έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η περιοχή, χωρίς να έχετε δηλώσει το Δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τη δήλωση του αγροτεμαχίου σας και να συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

4. Αγροτεμάχιο με κτίσμα

Αν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε τη σωστή δήλωσή του στο Ε9. Σε περίπτωση όπου στο εν λόγω αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Αν το κτίσμα δεν λειτουργεί ως κατοικία, αλλά ως γεωργικό κτίσμα, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, ελέγξτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για να διαπιστώσετε εάν το εν λόγω κτίσμα έχει δηλωθεί ως κατοικία ή ως γεωργικό κτίσμα, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

5. Όροφος

Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώνεται ως δώμα, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με βάση τον υψηλότερο συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Σε μεζονέτες, πολλοί αναφέρουν τον όροφο όπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, αντί για τον υψηλότερο όροφο, όπως απαιτείται.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια