HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Φορολογικές δηλώσεις 2024: Σε νέα προθεσμία η τελευταία μέρα υποβολής


Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις 2024, με το Taxisnet να παραμένει ανοιχτό για πολύ καιρό ακόμα, αλλά λιγότερο από ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής λήγει στις 26 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Στη συνέχεια, στις 31 Ιουλίου 2024, θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι συνολικά 8, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως, φέτος, δεν θα δοθεί καμία παράταση, γεγονός που σημαίνει ότι η προθεσμία για τη φορολογική δήλωση λήγει νωρίτερα, συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Πώς κάνετε φορολογική δήλωση 2024 χωρίς λογιστή

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Πιτσιλής:

«Έχουμε πάρα πολλές καινοτομίες φέτος, η πρώτη είναι ότι έχουμε τελικά περίπου 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους για τους οποίους προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία της οίκοθεν υποβολής όπως λέμε, δηλαδή υποβολή με εσωτερική διαδικασία. Μιλάμε για μισθωτούς, συνταξιούχους κατά κύριο λόγο, οι οποίοι θα πάρουν ειδοποίηση από εμάς, θα μπουν στην εφαρμογή, θα μπορούν να δουν σε ένα ψηφιακό αρχείο τι ξέρουμε για αυτούς και ποιος είναι ο φόρος που προκύπτει για αυτούς. Οι ίδιοι θα μπορούν να δουν και να ελέγξουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Εάν δουν ότι υπάρχει κάποιο λάθος ή κάτι που πρέπει να συμπληρωθεί, υποχρεούνται να το συμπληρώσουν. Αλλά εάν είναι όλα ΟΚ, δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα».

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ στο Taxisnet ή ΕΔΩ μέσω gov και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

 • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
 • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
 • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
 • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
 • Υποβάλω τη δήλωση.
 • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Πότε είναι η επιστροφή φόρου

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή φόρου, ισχύουν τα εξής:

 • Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
 • Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Φέτος οι επιστροφές φόρου θα γίνουν με διαδικασίες - εξπρές:

 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Οσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 • Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια