HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ενδοοικογενειακή βία: «Κυτίο παραπόνων» βάζει η ΕΛΑΣ στα ΑΤ - Αξιολόγηση Αστυνομικών από τους πολίτες


Νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. ζητά από τις αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας να τοποθετηθούν «κυτία παραπόνων» στις εισόδους των αστυνομικών κτιρίων, προκειμένου να μπορούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αξιολογήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όπως φαίνεται στα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύει το iEidiseis, η διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι «θα δίνεται φόρμα αξιολόγησης στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ολοκλήρωση της διαχείρισης του περιστατικού, ανεξαρτήτως βούλησής τους για τη συμπλήρωσή της. Η εν λόγω φόρμα συμπληρώνεται ανωνύμως από το θύμα και εναποτίθεται σε ειδικό προς αυτό το σκοπό σφραγισμένο κυτίο, εντός της αστυνομικής υπηρεσίας και πλησίον της εισόδου». Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να δημιουργηθεί και ηλεκτρονική φόρμα υποβολής.

Μαζί με τη σχετική διαταγή διαβιβάστηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες και η φόρμα συμπλήρωσης που θα είναι διαθέσιμη -σε έντυπη μορφή-εκτυπωμένη- στις αστυνομικές υπηρεσίες και θα δίνεται στα θύματα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της καταγγελίας. Όπως λένε αστυνομικές πηγές, οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στη φόρμα αξιολόγησης είναι βασισμένες σε όλα όσα... δεν έγιναν στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια λάθη.

Μεταξύ των ερωτήσεων που θα υποβάλλονται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι: «Σας εξασφαλίστηκε ιδιωτικότητα κατά τον χειρισμό της υπόθεσης; Σας δόθηκε επαρκής χρόνος για να περιγράψετε όσα συνέβησαν; Σας ζητήθηκαν πληροφορίες για ιστορικό κακοποίησης ή προγενέστερα περιστατικά (σε περίπτωση που υπήρχαν); Σας ζητήθηκαν αποδεικτικά στοιχεία και στοιχεία μαρτύρων; Ενημερωθήκατε για τα δικαιώματά σας, τη νομοθεσία και τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει; Σας δόθηκαν διευκρινήσεις στα ερωτήματά σας; Επικοινώνησε ο αστυνομικός με τις δομές υποστήριξης για να παρασχεθεί η κατά περίπτωση βοήθεια; Ενημερωθήκατε ότι έχετε τη δυνατότητα να μεταφερθείτε άμεσα σε ασφαλές μέρος; Σας ζητήθηκαν πληροφορίες που θα βοηθούσαν στη σύλληψη του δράστη; Σας δόθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση (εφόσον απαιτούνταν);».

Οι αντιδράσεις

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αντιδρούν θέτοντας μία σειρά από ερωτήματα, κάνοντας λόγο για «φωστήρες» που με ελαφρότητα δρομολόγησαν αυτή την εξέλιξη. Για παράδειγμα, ρωτούν ποια θα είναι για τους αστυνομικούς η κατάληξη σε μία πιθανή κακόβουλη κριτική (όταν για παράδειγμα ο καταγγέλλων ή η καταγγέλλουσα είναι ανώνυμη ή η καταγγελία αβάσιμη). Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων:

«Έντονο προβληματισμό, αγανάκτηση και πολλά ερωτηματικά, ως προς τα πραγματικά της κίνητρα, προκαλεί η πρόσφατη διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με αντικείμενο τη δυνατότητα αξιολόγησης … από τα ίδια τα θύματα (!), των αστυνομικών που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας!

Σύμφωνα με όσα δρομολογούνται με απίστευτη ελαφρότητα, υποχρεούμαστε, λοιπόν, να ρωτήσουμε τους «φωστήρες»:

  • Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς καμία τεκμηρίωση και με επιχειρήματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική, ποιος ιθύνων νους μπορεί να μας εξηγήσει ή να μας διαβεβαιώσει για την κατάληξη μιας πιθανής, κακόβουλης κριτικής προς έναν αστυνομικό, όταν ο καταγγέλλων θα είναι ανώνυμος και ενδεχομένως αβάσιμη η καταγγελία του;
  • Πώς, τελικά, θα ελεγχθεί αυτός και η καταγγελία του για να αποδοθεί δικαιοσύνη και το κυριότερο
  • Πώς θα διορθωθούν υπαρκτά ή μη, κακώς κείμενα;

Η λογική του «κυτίου παραπόνων» εφαρμόστηκε και αλλού. Ας ψάξουν, λοιπόν, τα αποτελέσματά του, αυτοί οι οποίοι σκαρφίστηκαν επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν όντως θέλουν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα αποτελέσματα, δεν έχουν παρά να τοποθετήσουν ένα «κυτίο παραπόνων» έξω από το γραφείο τους στην Κατεχάκη. Είναι βέβαιο ότι θα εκπλαγούν από αυτά που ο κάθε ανώνυμος θ’ αφήσει μέσα…

Ας ξεκινήσουν, επομένως, από τα του οίκου τους και αφού το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις πρωτοβουλίες τους, όσον αφορά στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, τότε ας συνεχίσουν στα αποδεκατισμένα, με δική τους ευθύνη, Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας για να δούμε τα έργα και τις ημέρες τους.

Όταν αποτυγχάνεις να ελέγξεις τα του οίκου σου, όταν περιμένεις «φως» από αυτούς οι οποίοι ακόμα και σήμερα αποκαλούν τον αστυνομικό «μπάτσο», τότε ο μόνος δρόμος που σου μένει, είναι να πας σπίτι σου.

Δυστυχώς για εμάς, αλλά και για τον ελληνικό λαό, με αυτά σας τα καμώματα «γελάνε και τα τσιμέντα της Κατεχάκη».

Δείτε παρακάτω τα έγγραφα:

ενδοοικογενειακη βια ελασ

ενδοοικογενειακη βια ελασ

ενδοοικογενειακη βια ελασ

ενδοοικογενειακη βια ελασ

Πηγή: iEidiseis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια